22 серпня 2013

 
 
День Незалежності України
 
 
 
 
              24 серпня український народ відзначає своє головне державне
свято – День Незалежності України. У цей день 1991 року Верховна Рада (парламент) тодішньої Української Радянської Соціалістичної Республіки ухвалила Акт проголошення незалежності України, у результаті чого постала сучасна Українська держава.
 
         Проголошення Незалежності увінчало багатовікову боротьбу українців за право мати власну державу, вільно розвивати національну культуру, бути повноправним членом міжнародної спільноти.
         Державна незалежность водночас принесла людям і особисті права та свободи, поклавши край радянській тоталітарній системі. Становлення нової суверенної України відбувалося паралельно з утвердженням демократії та розбудовою соціально орієнтованої ринкової економіки.
         Чесні й прозорі вибори, свобода слова й віросповідання, міжетнічна та міжконфесійна взаємоповага й толерантність стали важливими демократичними надбаннями України. Це реалії, без яких сучасне покоління українців уже не уявляє свого існування.
 
 Вітаємо  нашу державу та її громадян з цим святом!
 
 
 
 
День прапора України

23 серпня, перед днем Незалежності України ми святкуємо День Державного Прапора України. Це свято відзначається щорічно. Свято було започатковане в 2004 році.

Історія свята

Свято встановлено в Україні «…На вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України…» згідно з Указом Президента України, Л. Кучми, «Про День Державного Прапора України» від 23 серпня 2004 року № 987/2004.
 
Державний прапор України

Державний прапор України — стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів.Жовто-сині кольори використовувалися на гербі Руського королівства 14 століття. Вони також вживалися на гербахруських земель, князів, шляхти і міст середньовіччя і раннього нового часу. У 18 столітті козацькі прапори Війська Запорозького часто вироблялися з синього полотнища із лицарем у золотих чи червлених шатах, із золотим орнаментом та арматурою. 1848 року українці Галичини використовували синьо-жовтий стяг в якості національного прапору. В 1917–1921 роках, під час української революції, цей стяг був державним прапором Української Народної Республіки й Української Держави. Впродовж 20 століття жовто-блакитний прапор слугував символом українського національного опору проти комуністично-радянської та нацистської окупацій.