09 березня 2016

9 березня - День народження 

Тараса Шевченка

(1814-1861)

Надзвичайно талановитий український поет і художник, прозаїк і етнограф Тарас Григорович Шевченко, народився 9-го березня (за старим стилем 25-го лютого) 1814-го року в сім’ї кріпосного селянина, який мешкав у селі Моринці, Київської губернії, що нині є Черкаською областю. Не важко здогадатися, що за народженням він був таким же рабом, як і його батьки, які незабаром покинули його, залишивши цей світ на суд Божий.
Чи міг тоді хто передбачити, що ім’ям цього хлопчиська колись стануть називати деякі кораблі, друкувати його зображення на державних грошових купюрах, поштових марках, ставити йому розкішні пам’ятники і численні меморіальні таблички, випускати на його честь ювілейні монети і засновувати всілякі премії? Але так вже влаштований цей грішний світ ...
Про його біографію написано немало і ми не будемо повторюватися про це. Зауважимо лише, що за своє коротке життя, а прожив він чимало, 47 років і один день, Шевченко сповна наситився стражданнями, серед яких були і результати власних помилок, але він не міг не жадати того, до чого прагнемо всі ми - життя і свобода, самореалізація і благополуччя, мир і повага, прості людські цінності. Його творчість це його душа, в ньому він був чесний і добрий, ярий і нескінченно багатий.
 З Днем народження Тараса Григоровича Шевченка!


Запрошуємо відвідати нашу бібліотеку та переглянути книги, представлені на книжкових виставках: "Життя Кобзаря від А до Я" та "Шевченківське слово в віках не старіє"



В нашей библиотеке начала работу "Библиопродлёнка"

Ученики павлоградского городского лицея №10