16 вересня 2021

16 вересня - День народження Джульєтти 


16 вересня в італійському місті Вероні відзначають свято - День народження Джульєтти, знаменитої шекспірівської героїні найсумнішої повісті у світі.

Хоча на момент подій, описаних у трагедії «Ромео і Джульєтта», головній героїні ще не виповнилося 14-ти років, у Верон досі приходять листи від усіх закоханих, адресовані Джульєтті, з проханнями дати раду або напуття в їх нелегкій історії кохання.

Відповідають на листи дівчата з клубу Джульєтти (Club di Giulietta), заснованого в 1972 році Джуліо Тамассі. Щороку в клуб приходить близько 5000 листів, в тому числі і по електронній пошті. Жодне послання не залишається без відповіді.

На честь дня народження Джульєтти Капулетті проводять святкові заходи: спектаклі, фестивалі, карнавали. В цей  вручають літературну премію професійним письменникам «Scrivere per amore», і, звичайно ж, відбуваються кінопокази екранізацій сумної історії.


Щоб визначити точний день, в який народилася Джульєтта, історики ретельно дослідили всі події трагедії. Згідно Шекспіру, правителем Верони був герцог Еска - сеньйор Бартоломео Делла Скала. Це реальна людина, яка правила у 1301-1304 роках.

Годувальниця в розмові з Леді Капулетті згадує про народження своєї підопічної в день свята врожаю: «Even or odd, of all days in the year, Come Lammas Eve at night shall she be fourteen». Що було переведено Пастернаком, як: «А чотирнадцять їй мине на Петрів день, це ви не сумнівайтеся, я добре пам'ятаю». При цьому переклад - «Петрів день» є абсолютно не точним, мабуть, він був використаний для більш легкого розуміння тексту.

У тексті трагедії згадується і Великдень, який припав на травень, що, згідно з астрономічним календарем, було в 1302 році.

На підставі цих фактів доктор Джузеппе Вівіані і встановив точну дату народження Джульєтти - 16 вересня 1284 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар