18 січня 2016

ВОДОХРЕЩЕ


Ми – українці. Енциклопедія українознавства в 2 томах

Ред. Супруненко, Володимир
Издательство: Дніпропетровськ: Дніпрокнига
Переплет: ламинированный тверд.; 556 страниц; 1999 г.


Енциклопедія українознавства є спробою представити для широкого загалу національну своєрідність українців, їх духовну спадщину, світогляд, традиційно-побутову культуру.

Видання розраховане на вчених, педагогів, лекторів, працівників культурно-освітніх закладів, студентів та школярів.

"Все стрімкіші кроки зими, все млявіша хода Святок. Останній їх сплеск – під час Хрещення (Богоявлення, Водосвяття). Воно і ставить хрест на різдвяно – новорічних урочистостях. Це свято символізує зародження християнства…
…Хрещенським ранком усі йшли до річки, озера чи ставка. Там сільські парубки вже вирубали з криги хрест, його ставили на видноті і прикрашали стрічками, сухими квітами. «Іордань» - називали місце, де святили воду. Справа в тому, що Хрещення (Водохрещі) було встановлене в пам’ять хрещення Христа в річці Іордань. Під час освячення води випускали в небо голубів, стріляли з рушниць. Після цього деякі сміливці «для здоров’я» купалися в ополонці. Всі присутні намагалися запастися цілющою освяченою хрещенською водою. У кухликах, пляшечках, баклажках, жбаниках її несли додому і використовували для лікування різних хвороб»

Уривок з книги "Ми – українці. Енциклопедія українознавства"
Цю книгу ви можете знайти в нашій бібліотеці.