25 листопада 2021

 Відеопрезентація "Голодомор на Павлоградщині"

25 листопада читачі завітали до нашої бібліотеки та приняли участь у перегляді та обговоренні документального фільму «Голодомор на Павлоградщині». Привернула увагу користувачів книжкова виставка під назвою «Куточок Пам′яті. Засвіти свічку».








 

 25 листопада - Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок



У Декларації ООН про викорінювання насильства щодо жінок, проголошеної резолюцією  Генеральної Асамблеї ООН 20 грудня 1993 року   зазначено,  що насильство  щодо жінок -  акт насильства вчинений за ознакою статі, який завдає або може завдати фізичну, психологічну шкоду, страждання жінкам,  погрози вчинення таких актів, примус або свавільне позбавлення волі як у громадському так і в особистому житті. Термін «жінка» використовується для охоплення жінок будь – якого віку, включаючи дівчат віком до 18 років.

В 2000 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за  ліквідацію насильства відносно жінок, запропонувавши урядам, міжнародним та неурядовим організаціям проводити в цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми.

У червні 1991 року Центр Жіночого Глобального Лідерства та учасники Форуму з питань жінок, насильства та прав людини, представленого учасницями з 20 країн світу, закликали до проведення  компанії «16 Днів проти гендерного насильства». З того часу понад 1000 організацій з більш як 100 країн приймають  участь у щорічних всесвітніх кампаніях «16 днів проти гендерного насильства», які  направлені на припинення усіх форм насильства проти жінок.

Україна приєдналася до кампанії «16 днів проти гендерного насильства» у 2000 році, а вже у 2001 році ця акція вийшла на загальноукраїнський рівень, об’єднавши 23 регіона України,  75 державних та неурядових організацій.

28 червня 2006 року Парламентська Асамблея Ради Європи прийняла резолюцію 1512 «Парламенти, об’єднані для подолання побутового насильства над жінками», яка  закликає парламенти держав – членів Ради Європи залучитися до європейської кампанії проти насильства над жінками .  24 листопада 2006 року  був проведений  День парламентів проти насильства щодо жінок.

Насильство проти жінок одночасно є як причиною так і наслідком гендерної нерівності. Це широко розповсюджене та поширене порушення реалізації прав людини,  головна перешкода на шляху досягнення гендерної рівності. Більшість держав, в тому числі і в Україні, включили принцип недискримінації, як це сформульовано в міжнародних документах з прав людини, у своє внутрішнє законодавство (Конституція України, Закони України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», «Про протидію торгівлі людьми» та інші).

З метою забезпечення розбудови системи запобігання та протидії домашньому насильству в умовах децентралізації та запровадження комплексних дій та заходів, спрямованих на зменшення масштабу домашнього насильства, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2018 року № 728 – р. схвалено «Концепцію Державної соціальної програми запобігання та протидії домашньому насильству та насильства за ознакою статі на період до 2023 року».

Можливо для когось першим кроком такоїборотьби буде участь у акції “16 днівпротинасильства”. Кожен з нас має сказати “Ні!” насиллю у власній родині. Адже сім’я - це саме те місце, яке має бути  затишком, острівцембезпеки і комфорту у нашомудоситьбурхливомужитті. Приєднуйтесь до Всеукраїнської акції “16 днівпротинасильства”!

Інформаційний лекторій «Ні- насиллю над жінками!»

25 листопада у світі відзначають Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Його було запроваджено ООН з метою підвищення обізнаності широкої громадськості про системне насильство проти жінок всього світу ще у 1999 році. Мільйони жінок в усьому світі і досі потерпають від насильства та аб'юзу, і часто ми навіть не в змозі оцінити масштаби проблеми, адже насильство над жінками нерідко є прихованим, табуйованим. Самі жінки можуть замовчувати насильство, що є симптомом глибших проблем у нашому суспільстві.

Ця тема не залишила байдужими жінок клубу «Берегиня». Жваво та емоційно присутні обговорювали цю тему, наводили відомі їм приклади насильства у сім’ях. Бібліотекар Бондаренко Олена запропонувала передивитися фільм «Жінки, яких б’ють»

https://www.youtube.com/watch?


v=1HyjH0HbIhY
.