22 серпня 2021

Завершився онлайн-фотоконкурс 
"Моє чудове літо з книгою"

Представляємо до вашої уваги роботи учасників онлайн-фотоконкурсу "Моє чудове літо з книгою". 
Дякуємо вам за участь у конкурсі!
Переможці будуть нагороджені дипломами.



Галактика Рея Бредбері


Рівно сто років тому - 22 серпня 1920 року - народився Рей Бредбері, класик наукової фантастики, людина, яка навчила людство мріяти, відомий у всьому світі письменник, автор антиутопії «451 градус за Фаренгейтом», автобіографічної повісті «Кульбабове вино», циклу оповідань «Марсіанські хроніки».

На честь вікового ювілею Рея Бредбері ми підготували невелику добірку цікавих фактів про цю неймовірну людину.

Рей Бредбері завжди обожнював читати, а своїм університетом називав бібліотеку. У дитинстві одним з його улюблених романів був «Великий воїн Марса» Едгара Берроуза. Грошей у Бредбері не було, через що він не міг купити продовження і дізнатися, що ж було далі. Тоді він не втримався, і вирішив самостійно придумати кінець. «Марсіанські хроніки» з'явилися в 1950-х роках у вигляді збірки оповідань про Червону планету. Саме ця робота принесла автору першу популярність.

Через неможливість заплатити за навчання, Рей Бредбері ніколи не відвідував коледж і вже тим більше університет. Щоб прогодуватися, він продавав газети, а вільний час присвячував жадібному читанню й письменництву.



«Кульбабове вино» містить в собі безліч автобіографічних деталей. Тільки батька Рея Бредбері там немає. Син побоювався свого батька через його різкий і запальний характер, і тільки після смерті Бредбері-старшого, Рей присвятив йому книгу «Ліки від меланхолії», розповівши про те, як він його любить і шкодує, що не розумів цього раніше.



Письменник зазвичай був ввічливий і ніколи не використовував нецензурну лексику. Виховання в його родині було досить суворим, і за непристойні слова в сім'ї Бредбері могли засунути в рот шматок мила. Публічно Рей Бредбері вилаявся лише раз: коли в місцевому університеті студенти пояснювали письменникові, про що насправді його книга «451 градус за Фаренгейтом». Бредбері кілька разів намагався втовкмачити їм, чому вони не праві, і що він насправді мав на увазі, після чого в гніві покинув кімнату, кинувши студентам одне міцне слівце.

Назви багатьох творів Бредбері - це данина поваги великим письменникам і поетам. «Дивовижне диво» - з незакінченої поеми Колріджа; рядок Ейтса «Золоті яблука сонця, срібні яблука Місяця». «Електричне тіло співаю» - посилання до Уїтмена (про тіло електричне я співаю; Легіони улюблених мене обіймають, і я обіймаю їх); «І як і раніше променями сріблить простір місяць ...» - це Байрон (... не тинятися вже нам ночами, хоч душа любові сповнена).


Все своє творче життя письменник друкував свої твори на друкарській машинці. Він не довіряв комп'ютеру і не був у захваті від електронних книг.

Творчість Рея Бредбері вплинула на становлення авторського стилю іншого відомого письменника - Стівена Кінга. А в стилістиці самого Бредбері чітко відчувається вплив великого Едгара По.