22 квітня 2022

 Писанка – унікальний артефакт української культури.

Згідно вірувань наших далеких предків, писанка мала магічну добру силу, вона несла щастя, достаток, благополуччя, захищала свого власника від сил зла. Історія створення та  розписування яєць  сягає сивої давнини. Перші  писанки  були глиняні, кількаколірні (прототип сучасних писанок) – глиняні порожнисті яєчка з кулькою всередині, розписані по поверхні поліхромною поливою. Нерідко їх називали «брязкальцями». Виготовляли їх із звичайної глини, стрічковим способом, тло було — чорне, сіре, темно-зелене або червонясте.

Існує понад сто символів оздоблення  великодніх яєць: символи сонця (у вигляді кола); води (безконечники, хвилі, меандри); рослинні (Дерево життя, дубове листя, квіти, калина тощо); зображання тварин (найдавніши символи – птахи); берегині (часто спрощена літера «Ж») тощо. Найбільша філігранність орнаментальних мотивів притаманна гуцульським писанкам. З писанок виготовляли так звані голуби, додаючи з кольорового паперу хвіст, крила, а голову робили з тіста. Цими голубами та писанками, нанизаними на шнурочки, прикрашали житло.









 На базі медичного коледжу бібліотекари провели майстер-клас "Жабка-пустунка". Це маленька, проста паперова іграшка. Чудові рукотворні жабенятки з'явились на маленьких озерах. Наша зустріч допомогла дітям  зменшити стрес та отримати позитивні емоції.



 Всесвітній день книги та авторського права 23 квітня

     «Віват! Віват» скажімо книзі! Книга… Найбільше диво, створене людиною.23 квітня її свято – Всесвітній день книги та авторського права (рішення 28 сесії ЮНЕСКО, яка відбулася у 1995 році).

      Вважається, що День книги відзначався ще в першій половині ХХ століття. Ідея свята належить Вісенту Клавелу Андресу – письменнику і редактору у Валенсії. «Книга подібна воді – дорогу проб’є усюди» – так стверджує народне прислів’я. Книга має свою особливу ауру, неповторну харизму.    Тож відкривайте для себе кожного дня Всесвіт книги!       

         Пропонуємо  «20 книжкових порад кота Інжира» - біблі-комікси



 Виставка - вернисаж 

"Писанкові очі України" 


Писанка – одна зі стародавніх форм українського народного розпису, у якому наші пращури втілювали свої прагнення, віру.

Виготовлення писанок в українській традиції наділялось сакральним значенням та входило до звичаєво-обрядової сфери. За традицією розпочинали писати писанки з другої половини Великоднього посту, а найбільше їх виготовляли у четвер і п’ятницю перед Пасхою. Займалися цим переважно жінки.

РІЗНОВИДИ ВЕЛИКОДНІХ ЯЄЦЬ

Крашанка – коли яйце на деякий час занурюють в барвник. На Україні традиційно використовували цибулиння, корінь барбарису, сухі ягідки бузини, різноманітні трави.

Драпанка – на поверхню фарбованого яйця гострим предметом наносять (видряпують) орнамент.

Сламенка – візерунок по шкаралупі викладається наклеюванням соломи.

Мальованка – яйця з нанесеним на шкаралупу малюнком.

Найкраща писанка та, в якій поєднано 5 кольорів. Вона символізує родинне щастя. 
На відміну від крашанок писанки в їжу не вживають. Це обереги. Їх зберігають у святому кутку до наступного Великодня, а то і довше.

Писанка – маленьке диво, що пройшло крізь віки. Вона вражає витонченістю стилю та довершеністю змісту. Не дає нам забути, якого ми роду. Цей унікальний витвір, можливо, найчарівніша візитівка України.