18 грудня 2022

Тиждень читання. Зачитане до дірок

Нагадуємо, бібліотека-філія № 2 "Дім" долучилась до Національного тижня читання з цікавою акцією #ЗачитанеДоДірок, #тижденьчитання, де протягом тижня ми розповідали про найбільш улюблені книжки наших читачів. Сьогодні у неділю поговоримо про художню літературу для дітей та підлітків. Зустрічаємо гостросюжетну повість Зірки Ментазюк "Таємниця козацької шаблі", яка не тільки увійшла у шкільну програму за 5-й клас, а й насправді стала улюбленою серед підлітків.

!Цікаво: Повість «Таємниця козацької шаблі» була задумана письменницею під час подорожей з родиною. За першим задумом, це мала бути історія про пригоди з чарівним автомобілем. Але в повісті мав бути мотив, заради якого здійснюється подорож. Цим мотивом стала козацька шабля. Авторка використала історичні дані битви під Берестечком у 1651 році. Тоді 100-тисячне військо запорізьких козаків під керівництвом гетьмана Богдана Хмельницького і військо кримських татар воювали з набагато більшою армією Речі Посполитої. Козаки були розбиті, загинули тисячі, і Хмельницький змушений був укласти невигідний для українців Білоцерківський мирний договір з польським королем Яном Казимиром.

А у книзі усе почалося з того, що в сімейства Руснаків з’явилася Машка — старенька, пошарпана, а все ж нічогенька машина. А далі один пришелепкуватий привид повідомив, що давня козацька реліквія може втрапити в погані руки... Шалені перегони, смертельні пастки, нові знайомства з класними й не дуже класними хлопцями, небезпечні, сповнені містики і захвату мандрівки стародавніми замками України у пошуках козацької шаблі...

Не відірвешся, доки не дочитаєш!

#Тижденьчитання #ЗачитанеДоДірок