12 липня 2022


 Це свято має неперехідну дату і щорічно відзначається 12 липня. Цьому дню передує Петрів піст, який триває 21 день з 20 червня по 11 липня. Він починається через тиждень після свята світлої Трійці. Цього року Петрів день випадає на вівторок.

Петро, син рибалки, став одним з перших апостолів Ісуса Христа і ревно ніс його вчення в маси. Він мав силу зцілювати хворих і допомагав стражденним. Він став одним з апостолів, хто тричі відрікся від Христа, проте пізніше покаявся і був прощений Господом. У той же час Павло, здобув вищу освіту, і спочатку був противником християнської релігії. Однак на шляху в Дамаск, йому з'явився Господь. Засліплений Божественним світлом він дійшов до міста, в якому він був хрещений. Після цього він прозрів і став одним з найвідданіших учнів Христа.

Обидва апостоли прийняли мученицьку смерть за свою віру. Петро був засуджений до страти через розп'яття, А Павло за свої проповіді – до відсікання голови. До цього дня віруючі з усього світу моляться святим про захист і заступництво.

У цей день прийнято з самого ранку йти до церкви сповідатися і причащатися, відстоявши службу. Увечері, в день закінчення посту предки влаштовували святкову вечерю, подаючи на стіл частування з риби і овочів. Після застілля страви не прибирали, вважалося, що душі померлих родичів відвідують близьких.

У день Петра і Павла починався період весіль. Згідно з повір'ям, ті хто одружиться з 13 липня до 5 серпня будуть щасливі в шлюбі. Їх союз буде міцним, а будинок – повною чашею.

У цей день за спостереженнями предків, літні дні йдуть на спад. Це вважалося своєрідною кульмінацією літа. Петра і Павла – день, в який відкривався рибальський сезон. Рибалки молилися святим про добий улов.

У давні часи вважалося, що цей день володіє особливою енергетикою, яка допомагає виконувати бажання. Також, наші предки вірили, що сни в день свята можуть збутися вже через тиждень.Незаміжні дівчата ворожили на свого судженого, збираючи 12 трав з 12 полів.

У цей день існував ряд заборон, порушивши які можна було накликати на себе біди і нещастя. Зокрема на день Петра і Павла не можна:

  • займатися важкою фізичною роботою і домашніми справами;
  • шити і в'язати, займатися рукоділлям;
  • купатися - підвищується ймовірність нещасного випадку на воді;
  • давати і брати щось у борг;
  • їсти фрукти та овочі нового врожаю - наступний рік буде неврожайним;
  • ходити в ліс.


                                                                   #вічнакласика