21 березня 2022

 

Онлайн-виставка«Поезія – то серця мова»

Всесвітній день поезії щорічно відзначають 21 березня. Цей день було встановлено за ініціативи ЮНЕСКО: організація вважає, що саме поезія може стати відповіддю на найважливіші духовні запити людства. Але для цього їй потрібно приділити якнайбільше уваги! Саме тому різноманітні заходи до Всесвітнього дня поезії є актуальними та важливими.

Поезія - це найважливіше культурне явище, що передає внутрішнє прагнення людини жити разом  з іншими, це головний засіб самоствердження особистості в творчості.

Поезія безперечно потрібна нам у житті, потрібна як чисте повітря, як сонце, як їжа і вода, як спілкування... Поезія - це одна із тих небагатьох речей, які здатні змінювати світ на краще.

Поетичне слово містить у собі якусь незриму, непомітну і водночас велику силу. Воно народжується не на Землі, а десь у височині блакитного неба.

Вікторина до Всесвітнього дня поезії

До Всесвітнього дня поезії ми підготували інтерактивну вікторину «Чи можете ви впізнати вірші українських класиків з перших рядків?» Давайте перевіримо! 
Запрошуємо тебе перейти на сайт, і почати вікторину 

Всесвітній день поезії — свято, яке відзначається щороку 21 березня (у день весняного рівнодення).

Свято було засновано ЮНЕСКО в листопаді 1999 року. І вперше Всесвітній день поезії пройшов у 2000 році в Парижі. В Україні всесвітній день поезії почав відзначатися з 2004 року.

«Поезія, – йдеться у рішенні ЮНЕСКО, – може стати відповіддю на найгостріші та найглибші духовні питання сучасної людини, але для цього необхідно привернути до неї якомога більше широку суспільну увагу».

Метою, цього рішення, стало втілення нового імпульсу і визнання національних, регіональних і міжнародних поетичних рухів, розвиток мовного розмаїття та підтримка зникаючих мов завдяки віршам.

Вважається, що найперші вірші були написані задовго до нашої ери, понад 4 тисячі років тому. Їхнім автором була аккадська принцеса і поетеса-жриця Ен-хеду-ана, яка в своїх поетичних творах оспівувала місячного бога Нанні.