03 червня 2021


30 років тому Україна стала незалежною суверенною державою. День незалежності виборювався століттями, упродовж яких формувалася українська нація зі своєю культурою та народом. З нагоди 30-річчя від Дня проголошення незалежності України Національна бібліотека України для дітей розпочинає Всеукраїнський конкурс дитячої творчості «Незалежна і єдина — моя Україна!». До участі запрошується кожна дитина з України, яка може проявити свій талант в одній із трьох категорій: малюнок; вишивка; аплікації.

Деталі проведення Конкурсу читайте у Положенні на сайті бібліотеки.

Запрошуємо до участі! На переможців чекають призи!


 


Ви — нове покоління українців і вам є що сказати! Сміливі, творчі та талановиті — візьміть участь у Всеукраїнському онлайн-конкурсі дитячого малюнка «Я і мої права» до 25-річчя Конституції України, щоб разом відсвяткувати ювілей Основного Закону нашої держави!

Дізнайся умови конкурсу у положенні, намалюй малюнок, заходь за посиланням та завантажуй його з дотриманням усіх вимог.
Запрошуємо до участі дітей від 6 до 18 років! Учасники отримають електронний Сертифікат учасника Конкурсу, а переможці будуть відзначені призами!

Аукціон цікавинок "Хоч і літечко ласкаве та без книг нам не цікаво"

3 червня у ВУФ для дітей проводився аукціон цікавинок "Хоч і літечко ласкаве та без книг нам не цікаво".
Знайти щось цікаве у безмежному світі літературних шедеврів допомагає бібліотека. Дітлахи із задоволенням ознайомились з енциклопедичними виданнями, яскравими книгами про Україну.









 В університеті III покоління нова тема.

Електронна пошта, або, як її ще називають, E-mail. Сьогодні ми її створили та ефектно з нею попрацювали.








КНИЖКОВЕ ЛіТО з бібліотекою

 Відділ універсальних фондів художньої та галузевої літератури для дорослих

Літо розпочалось! І не дивлячись на те, що на вулиці дощ і небо  затягнуте дощовими хмарами - в бібліотеці завжди тепло та затишно! 

Завітайте на наше КНИЖКОВЕ ЛіТО  з бібліотекою!

Для вас книжки на любий смак: нові надходження українською, детективи, фантастика, любовні романи, галузева література, різноманітні журнали та газети!

 Завітайте на наше КНИЖКОВЕ ЛІТО!!!




3 червня - Всесвітній день велосипеда

Сьогодні, 3 червня, у світі відзначають Всесвітній день велосипеда.


Святкування Всесвітнього дня велосипеда щорічно 3 червня було засноване резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 12 квітня 2018 року. Ініціатором заснування свята став соціолог Лешек Сібільський разом зі своїми студентами.
Сібільский та його учні провели медіакампанію, в якій намагались звернути увагу на велосипед не лише як на засіб поліпшення фізичного і психічного здоров’я, але й на формування в суспільстві культури руху на велосипеді та підвищення безпеки на дорозі.
Співавторами документу виступили 56 країн світу. Таким чином, ООН закликала держави приділяти велосипеду належне місце в стратегіях розвитку регіонів.
Найбільшим попитом велосипеди користуються у Нідерландах (їх має 90% населення). Після Нідерландів йде Данія, де цей транспорт має понад 80% людей. На третьому місці — Німеччина, де на велосипедах їздять більше 75% мешканців.
                          А хто ж винайшов велосипед?


Велосипед винайшов знаменитий німецький винахідник барон Карл фон Дрез (1785-1851). Сам вчений називав свій винахід «біговою машиною», а пізніше він став відомим як «дрезина» або «велосипед». Щоб на ньому пересуватися, потрібно було відштовхуватися ногами від землі. Педалі на ньому з'явилися набагато пізніше - лише в 1864 році. Перша поїздка на новому засобі пересування була зроблена Дрезом в 1817 році. Відстань від Мангейма до Рейнау (близько 7 км) він подолав менш ніж за 1 годину, пересуваючись зі швидкістю близько 9 миль на годину - в той час як кінна пошта долала цей шлях за 4 години.

 Слід згадати основні етапи удосконалення велосипеда:
- У 1853 р француз П'єр Мішо запатентував педальний привід, прикріплений до переднього колеса. У тому числі велосипед обзавівся підпружиненим сідлом і гальмом.
- Каупер розробив нову конструкцію колеса зі спицями. Через рік після цієї події в Парижі фірма «Мейер і Ко» розпочала виробництво велосипедів з ланцюгом - так званим ланцюговим приводом на заднє колесо.
- У 1888 році шотландець Джон Бойд Данлоп винайшов надувні шини з каучуку. Вони були технічно досконалішими і набули широкого поширення.
- У 1898 були винайдені педальні гальма і механізм вільного ходу, що дозволяє не обертати педалі, коли велосипед котиться сам. У ті ж роки винайшли і ручні гальма, але широке застосування вони знайшли не відразу.
У 2005 році за підсумками опитування громадської думки в Великобританії велосипед визнано найбільшим винаходом XIX століття. За велосипед проголосувало більше опитаних, ніж за всі інші винаходи разом узяті. Винахід велосипеда стоїть в одному ряду з винаходом автомобіля.