25 січня 2021

 Тетяни - відомі героїні літературних творів

      Сьогодні, напевно, важко відшукати людину, яка не знає про існування Дня студента і не відзначає це свято.  В день святої Тетяни 25 січня 1755 року імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ «Про заснування Московського університету», і Тетянин день став офіційним університетським днем, а свята Тетяна - покровителькою студентів.

      Незважаючи на те, що історія свята своїм корінням сягає в далеке минуле, традиції збереглися й донині - студенти і в ХХІ столітті вважають за краще відзначати своє свято шумно і весело.

    Ми ж пропонуємо згадати літературні твори, де головних героїнь звати Тетянами.


      Тетяна Ларіна (О. С. Пушкін «Євгеній Онєгін») - найвідоміший жіночий образ російської літератури, улюблена героїня поета, яку автор називає своїм "милим ідеалом».  Еталон і приклад для багатьох російських письменників, «національний тип» російської жінки, палкої і чистої, мрійливої ​​і прямодушної,  вірної дружини.



Таня Рябініна (А. Арбузов «Таня»).  Цю п'єсу прийнято вважати блискучим театральним дебютом драматурга.  Вона не сходить з театральних афіш протягом півстоліття, продовжуючи залишатися цікавою і, по-своєму, сучасної і зворушливою.

   Головна героїня - натура неординарна, самовіддана жінка, цільна особистість, той самий «алмаз в пилу», який можна не розгледіти з першого погляду.  Винятковість Тані полягає в її особливому, поетичному баченні світу.  Ця героїня відкриває галерею "арбузівських" образів, яких, незалежно від віку і соціального стану, буде пов'язувати одна чудова якість - якась нерозтрачена дитячість, довірлива наївність, зворушлива життєва незахищеність, непохитна віра в чудо і в казку.

Таня Собанеева (Р. І. Фраерман «Дика собака Дінго, або Повість про перше кохання») - героїня ліричного, повного душевної теплоти і світла, твору про дружбу, про моральне дорослішання підлітків, про чисту і зворушливе перше кохання.

      Таня - це звичайна 15-річна школярка.  Свідомість того, що вона така ж, як і всі її однолітки, дозволяє читачам дізнаватися в ній самих себе, в її переживаннях і болісних роздумах бачити схожість зі своїми переживаннями і роздумами.  А то, з якою мужністю, з яким самовладанням, а головне, з якою людською гідністю вона, врешті-решт, знаходить вихід з дуже важких ситуацій, читач розглядає як приклад, гідний наслідування, сприймає як зразок справжнього благородства і навіть розсудливості.


Таня - відомий персонаж дитячого вірша А. Барто.  Пам'ятаєте?


  Наша Таня громко плачет

Впустила в річку м'ячик,

Тихіше, Танечка, не плач,

Чи не потоне в річці м'яч!




 Популярні письменниці на ім'я Тетяна


     У морозному січні є день, забарвлений радісним і якимось весняним настроєм.  25 січня - і Тетянин день, і День студентів.  Це єдиний в історії випадок, коли на один і той же день претендують і служителі церкви, і студентство, причому, кожна сторона розуміє свято на свій манер.

    Ми вітаємо всіх Тетян з їх персональним святом!  У цей день їм всім - підвищена увага.  Ми ж пропонуємо згадати сучасних популярних письменниць з цим ніжним і красивим ім'ям.

Тетяна Толстая.  Письменниця, публіцист, телеведуча, пише на вічні теми добра і зла, про мрійників, які застрягли між життям та вигадкою.

   «Кись» - роман, за який автор була удостоєна премії «Тріумф».  Це актуальна антиутопія, страшна казка про загибель нашої цивілізації, про мутацію людей, які живуть у радіоактивних лісах, про деградацію мови....


Тетяна Устинова.  Популярна письменниця детективного жанру.  «Перша серед кращих» - під цим слоганом виходять серії її книг.  Вона написала понад 50 творів, багато з яких екранізовані.

   «Сто років шляху» - один з останніх романів письменниці.  Доктор історичних наук і професор московського університету Дмитро Шаховський притягнутий до розслідування, коли вбивають директора музею, а поруч з тілом знаходять старовинну порцелянову чашку і кілька листів початку ХХ століття.


Тетяна Полякова.  Автор великої кількості (понад 70) іронічних детективів, написаних «для власного задоволення».  За її ж власним визнанням, з Дариною Донцовою у них змагання - хто перший зупиниться.

   «Вся правда, вся брехня» - черговий детектив.  Розслідування - справа непередбачувана, ніколи не знаєш, де опинишся.  І навіщо головна героїня взялася за нього?!




Тетяна Гармаш-Роффе.  Як не дивно, це прізвище письменниця не придумала, а взяла у чоловіка-француза.  Працює в жанрі психологічного детектива.

   «Відьма для інквізитора» - одна з нових книг автора.  Збираючись в телестудію, приватний детектив Олексій Кісанов навіть не підозрював, чим для нього закінчиться участь в скандально відомій передачі.  Під час прямого ефіру в студію увірвалася дівчина, яка взяла його в заручники і кудись повела під дулом пістолета ...



                                          «Морожені» книги

А ви знаєте, яке свято можна назвати самим «солодким»?  Міжнародний день ескімо, який відзначають 24 січня.  Дата для його установи була обрана тому, що саме в цей день в 1922 році власник магазину солодощів в місті Онава (штат Айова, США) Християн Нельсон отримав патент на ескімо.  Ідею ескімо подав йому 8-річний хлопчик, який ніяк не міг вибрати, що купити: шоколадку або морозиво, так і народився чудовий союз - холодний шматочок замороженого молока, облитий шоколадною глазур'ю, який став символом щасливої ​​дитячої мрії: «Ось виросту - куплю собі  цілий ящик ескімо і з'їм ».
     Пам'ятайте відому пісеньку про чарівника, який «залишить нам в подарунок п'ятсот ескімо»?  Це, звичайно, добре, але тільки влітку, і то не в такій кількості.  А взимку поїдати ці ласощі ми вам рішуче не радимо.  А відзначити це незвичайне свято можна читанням справжнісіньких «морожених» книг.

Р. Скоттон «Кошеня Шмяк на фабриці морозива».  Захоплююча історія про доброго і доброзичливого кошеня на ім'я Шмяк і його друзів, які вирушили на фабрику морозива.  Шмяк і його кращий друг Сирник передчувають, що їм дістанеться ціла гора ласощів.  Але вони навіть не підозрюють, що ще на них чекає під час цієї екскурсії ...


М. Зощенко «Калоші і морозиво».  Розповіді Михайла Зощенка про пригоди бешкетників Льолі і Міньки дають можливість повернутися в безтурботне дитинство і згадати про свої витівки.  





Дж.Е.  Уелч «Любов і морозиво».  Це романтична, легка, весела історія про любов і пригоди.  Ліна проводить канікули в Італії.  Однак їй зовсім ніколи насолоджуватися прекрасною сонячною погодою, приголомшливими пейзажами і смачним морозивом.  Дівчина приїхала до Італії, щоб виконати передсмертне бажання матері і знайти свого батька.  Але хіба можна назвати батьком зовсім чужу людину, якого не було поруч цілих шістнадцять років?



С. Маршак «Морозиво».  Чудовий вірш для дітей відомого дитячого поета.





С. Андерс «Морозиво часу, або Мрії збуваються».  Захоплююча казка для сімейного читання.  Замок Блакитний мрії існує!  Не вірите?  А ось пустотлива дівчинка Джема вже в дорозі - її велика мрія не може більше чекати.  Але перш, ніж побачитися з головним чарівником замку, Джемі чекає зустріч з тієї, кому ця витівка зовсім не до душі, - новій господині замку, жадібній і властолюбній лиходійки Ікс.  На стороні Ікс - влада і магія.  А на стороні Джеми - смішлива хмара, літаючі кімнатки, старий рибалка, руде волосся - і неприборкана віра в те, що мрії обов'язково збуваються.  Потрібно тільки нічого не боятися.