10 червня 2021

День сімейного читання «Де хазяйнує Валя Чемерис»

 Відділ універсальних фондів художньої та галузевої літератури для дорослих

В рамках регіональної компанії бібліотек Дніпропетровщини 
«Читаємо разом» «Це я, званий Чемерисом» 
бібліотека проводе день сімейного читання «Де хазяйнує Валя Чемерис»






Інтернет-салон "Бібліотекар рекомендує "Мультяш-кіно""

Інтернет-салон "Бібліотекар рекомендує "Мультяш-кіно""

Сьогодні у нашій бібліотеці відбувся перший сеанс інтернет-салону "Бібліотекар рекомендує "Мультяш-кіно"". До уваги дітей була представлена сучасна інтерпретація мультсеріалу "Качині історії", у якому розповідається про пригоди багатія Скруджа Мак-Дака та його допитливих племінників. Юні глядачі із задоволенням переглянули цей мультсеріал.

Запрошуємо усіх бажаючих на наступні сеанси, що відбудуться 17.06 та 26.06 об 11.00.









Дружба – то найдорожчий скарб!!!

Всі народи в усі часи вважали дружбу найбільшою соціальною і етичною цінністю. Тож не дивно, що в різних країнах є і свята присвячені друзям. Один з них – Міжнародний день друзів (International Friends Day) відзначається у багатьох країнах щорічно 9 червня
В цей день в бібліотеці для всіх присутніх демонструвалась слайд-презентація "В колі друзів" .








Майстер-клас "Квіточка-настрій"

Майстер-клас "Квіточка-настрій"

У відділі для дітей ВБСЧ №2 "ДіМ" 10 червня проводився майстер-клас "Квіточка-настрій". Діти створювали собі гарний настрій за допомогою квіточки з кольорового паперу.

Приєднуйтесь до нас та робіть для себе позитивне літо разом з квіткою.




 

  Вусата вікторина "Нагодуй тваринку"

 Звісно ж, хто з дітей не любить загадки? Тому для розумничок і розумників, для «чомучок» і не тільки, для малечі а і  для більш дорослих  пройшла «вусата» вікторина, яка дала  можливість продемонструвати свої знання. Діти відповідали  на  цікаві запитання. Дав правильну відповідь - нагодуй тваринку  кольоровою кулькою!  А відповісти на питання вікторини  допомогла книжкова виставка  «Лапо, вухо, хвіст», на якій представлені сучасні, яскраві енциклопедії, пізнавальна література про цікави  факти з життя тварин.











10 червня - Всесвітній день морозива



У всьому світі, 10 червня, відзначають День морозива.
Його святкують цього дня, бо збереглися дані, що саме з 10 червня морозиво стало продаватися в масовому порядку, повідомляє УНН.

Точна ж дата появи цих ласощів не відома, бо ще в стародавні часи люди навчилися змішувати фруктовий сік із льодом, що теж можна назвати одним із різновидів морозива.

Історія появи морозива

Чи знаєте ви, хто винайшов морозиво? Насправді, цього не знає ніхто. Достеменно історія створення улюбленої всіма ласощі невідома.
Найвідоміша історія розповідає про те, що Марко Поло привіз рецепт крижаного десерту з Китаю. У цій країні він зміг не тільки спробувати його, а й побачити процес приготування. Відомий італієць просто не міг повернутися додому, не роздобувши секретний рецепт створення холодного дива.

Є й інша версія легенди про винахідника солодкого холоду. У Катерини Медичі був вправний кухар, який умів готувати дуже смачне морозиво. Вирушаючи до Франції для того, щоб стати дружиною Дюка Орлеанського, Медічі взяла його з собою. Десерт припав до смаку Карлу I і він призначив кухареві титул королівського морозивника, а, крім того, призначив йому довічну пенсію, але з однією умовою: щасливчик повинен був зберігати секрет свого винаходу. Карл I вважав, що ласувати таким чудовим десертом мають право тільки королі.

Існує інша інтерпретація історії про ласуна - Карла I і його кухаря. Відповідно до неї, перед черговим банкетом король доручив слузі винайти таку страву, яка могла б здивувати його гостей. Кухар розумів, що йому потрібно придумати щось абсолютно нове. Кілька днів він провів на кухні і в день бенкету, нарешті, приготував дивовижний десерт. Холодний і солодкий, схожий на сніг, він привів у захват всіх гостей Карла I.

В Америці морозиво стало відомо завдяки Філіпу Лензу, який привіз його рецепт з Англії. Популярним десерт став, завдяки Доллі Медісон, яка захотіла пригостити гостей чимось незвичайним на урочистості з приводу інавгурації її чоловіка, Джеймса Медісона, президента США. Можливо, справжніми винахідниками морозива потрібно вважати жителів Київської Русі. У ті давні часи русичі знали рецепт цікавого десерту: молоко з цукром потрібно було гарненько заморозити, потім розкришити лід, що вийшов.

За часів Наполеона III у Франції було створено перше вершкове морозиво. Його рецепт винайшов дехто Ле Бей. Сталася ця важлива для всіх ласунів подія в місті Пломб'єр, від назви якого пішло слово «пломбір».


Подробнее: https://kenwood-shop.com.ua/ua/article/korolevskiy_desert_istoriya_morojenogo.htm