07 червня 2021

7 червня - Всесвітній день безпеки харчових продуктів

Щороку 7 червня відзначається Всесвітній день безпеки харчових продуктів. Європейський Союз визначив безпечність харчових продуктів одним з головних пріоритетів своєї політики.

Небезпечні продукти харчування, що містять хвороботворні бактерії, віруси, паразити або шкідливі хімічні речовини, є причиною більш 200 різноманітних хвороб – від діареї і до онкологічних захворювань, повідомляють у Центрі громадського здоров’я.

За оцінкою ВООЗ, 600 мільйонів людей, майже кожна десята людина в світі,  стали жертвами вживання неякісних харчових продуктів. 420 000 людей щорічно помирають з причини вживання небезпечних харчових продуктів.

40% хворобах харчового походження приходиться на дітей віком до п’яти років – в середньому налічується 125 000 випадків смерті.

Діарейні хвороби є найбільш поширеними захворюваннями, що розвиваються в результаті вживання неякісних харчових продуктів – щорічно 550 мільйонів людей захворюють та 230 000 вмирають з причини небезпечного харчування.

Безпека харчових продуктів — це поняття, що включає в себе обробку, підготовку та зберігання харчових продуктів таким чином, щоб запобігти хворобам харчового походження. Мається на увазі, що виробники та реалізатори продуктів харчування повинні дотримуватись низки процедур, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я.

Як відзначає ВООЗ, достатня кількість безпечного та збалансованого харчування є важливим фактором для підтримки життя та укріплення здоров’я.

Питання безпеки харчових продуктів, харчування та продовольчої безпеки нерозривно пов’язані. Небезпечні продукти харчування породжують порочне коло хвороб і недостатності харчування, що особливо зачіпає новонароджених та немовлят, осіб похилого віку та хворих.

Україна, в тому числі на законодавчому рівні, намагається вирішувати питання харчової безпеки. Але це питання не лише держави, але ще й особисто кожного з нас. Відповідальність в питанні збору продуктів та складання власного раціону є запорукою збереження здоров’я та профілактики цілого спектру захворювань, пов’язаних з способом харчування.

Для запобігання цим несприятливим наслідкам у кожній державі здійснюються певні засади державної політики щодо забезпечення якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини.

В Україні вони визначаються Законом України “Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини”, “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, редакція вiд 04.04.2018, основні поняття описуються як:

  • пріоритетність збереження і зміцнення здоров’я людини та визначення її права на якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини;
  • створення гарантій безпеки для здоров’я людини під час виготовлення, ввезення, транспортування, зберігання, реалізації, використання, споживання, утилізації або знищення харчових продуктів і продовольчої сировини;
  • державний контроль і нагляд за їх виробництвом, переробкою, транспортуванням, зберіганням, реалізацією, використанням, утилізацією або знищенням, ввезенням в Україну;
  • встановлення відповідальності виробників, продавців (постачальників) харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів за забезпеченням їх якості те безпеки для здоров’я людини під час виготовлення, транспортування, зберігання та реалізації, а також за реалізацією цієї продукції у разі її невідповідності стандартам, санітарним, ветеринарним та фітосанітарним нормам.

Держава бере на себе зобов’язання забезпечити кожній людині право отримати або безпечні харчові продукти в продажу, або безпечні страви та харчові послуги в громадському харчуванні. Відповідальність за безпечність харчових продуктів несе виробник, а ось контроль – на боці держави, в рамках функцій та компетенцій Державної Служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Державний нагляд та контроль здійснює, як було наведено, Держпродспоживслужба. Це велика інституція найдосвідченіших фахівців у галузі харчової безпеки, яка має власний план інспекцій, але реагує на скарги та інформацію від споживачів та може влаштувати позачергову інспекцію, якщо на це є вагомі причини.

Історія розвитку стратегії харчової безпеки почалась більше, ніж 50 років тому з документа, визнаного людством, CODEX ALIMENTARIUS. Досі це альфа та омега будь-якого документу стосовно безпечності харчових продуктів. Але за цей час були розроблені численні міжнародно визнані стандарти, загальні та галузеві, яких дотримується більшість харчових виробників у світі, в тому числі, в Україні.

Виставка «Літературна Європа»

 Відділ універсальних фондів художньої та галузевої літератури для дорослих

З нагоди Дня Європи в Україні у Всевіковій бібліотеці сімейного читання №2 «ДіМ» продовжує свою роботу книжкова виставка «Літературна Європа»
Завітайте до нас, щоб ознайомитися з новинками книжок авторів європейських країн.
Нові книги — справжній виклик поціновувачам літератури.






 Креатив-майстерка: «Хобі-територія «Barbe-Life»

     У бібліотеці знов  пройшла  креатив-майстерка «Barbe- Life». Цього разу наші креативні  відвідувачі разом з бібліотекарем створювали власноруч справжні шедеври – стільці з будь-яких підручних матеріалів, для улюбленої ляльки. Канікули - це  безліч можливостей для  творчості, фантазування, для відкриття  нових можливостей!









ПОЛОЖЕННЯ

про онлайн-фотоконкурс «Моє чудове літо з книгою»

1. Загальні положення

1.1 Положення визначає порядок та умови проведення онлайн -фотоконкурсу «Моє чудове літо з книгою» (далі Конкурс)

1.2  Організатором конкурсу виступає КЗ «Павлоградська МЦБС», Всевікова бібліотека сімейного читання№2 «ДіМ».

1.3. Дане Положення, додаткова інформація та підсумки Конкурсу розміщуються у блозі ВБСЧ №2 «ДіМ» pavlogradf2.blogspot.com та на сторінках бібліотеки  в соціальних мережах.

2. Мета та завдання Конкурсу

2.1 Конкурс проводиться з метою популяризації читаннястимулювання пізнавальної та творчої активності дітей, їх захоплень через фотомистецтво;

2.2 Завдання Конкурсу: 

- надання можливості для творчого самовираження;

- пробудження власної креативності;

- залучення нових користувачів.

3. Учасники Конкурсу

3.1 До участі в Конкурсі запрошуються діти дошкільного віку разом з батьками, учні молодшого та середнього віку.

3.2 Конкурс проводиться в трьох вікових категоріях:

- до 7 років;

- від 7 до 11 років.

- від 11 до 14 років.

4. Вимоги до конкурсної роботи

4.1 Кожен учасник може надати тільки одну роботу.

4.2 Роботи від дітей дошкільного віку та учнів 1-4 класів приймаються з обов’язковим зазначенням помічника (родинний зв’язок, ім’я, по батькові, прізвище).

4.3 Заповнення заявки (див. додаток) – обов’язкове! Заявка та фото роботи надсилається в електронному вигляді за адресою: pavlogradp2@gmail.com

4.4 Роботи не повинні містити плагіату.

5. Порядок проведення Конкурсу

5.1. Роботи приймаються з 10 червня по 10 серпня 2021 року за електронною адресою: pavlogradp2@gmail.com

5.2 Роботи учасників будуть розміщені  у блозі ВБСЧ №2 «ДіМ» pavlogradf2.blogspot.com та на сторінках бібліотеки  в соціальних мережах.

6. Оцінювання Конкурсу

6.1 Роботи учасників оцінюються за такими критеріями:

- роботи повинні відповідати тематиці Конкурсу;

- оригінальність задумки  і її втілення;

 7. Визначення і нагородження переможців Конкурсу

7.1 Оголошення результатів Конкурсу відбудеться 16 серпня 2021 року. Інформація про переможців та учасників буде висвітлена у блозі ВБСЧ №2 «ДіМ» pavlogradf2.blogspot.com, на сторінках бібліотеки в соціальних мережах Facebook https://www.facebook.com/pavlograddim та Instagram https://www.instagram.com/pavlograddim/?hl=uk.

7.2. Переможці конкурсу отримують іменний Диплом та сувенір.

Учасники, які не ввійшли в число переможців, отримують  іменний Диплом учасника.

7.3.Отримати Диплом можна особисто на флешкарти або по електронній пошті.

 

Контактна інформація:  Всевікова бібліотека сімейного читання №2 «ДІМ», вул. Дніпровська,557/1 pavlogradp2@gmail.com

Графік роботи

Пн., вт., ср., чт.- з 9.00 до 18.00

Сб., нд.- з 10.00 до 18.00

П'ятниця – вихідний день.

Санітарний день - перший вівторок місяця.

Роботи приймаються за адресою:

Адреса електронної пошти: pavlogradp2@gmail.com

 

 

Додаток

ЗАЯВКА 

на участь у онлайн -фото – конкурсі «Моє чудове літо з книгою»

 

Прізвище, ім’я, по батькові учасника

 

Рік народження 
учасника

 

Помічник (родинний зв’язок, ім’я, по батькові, прізвище - повністю)

Освітній заклад, клас, група

 

Контактні дані (e-mail, телефон)

 

Я, __________________________________________ (ПІБ), відповідно до ст.11 п.1 Закону України «Про захист персональних даних» даю згоду на обробку персональних даних моєї дитини _________________________________ (ПІБ учасника) при проведенні онлайн-конкурсу на кращу пасхальну писанку «Великоднє диво»  і публікацію роботи в групах бібліотеки, в соцмережах з зазначенням авторства, а також для запису в бібліотеку (відповідно до положення про блог). 

 «____» _________2021 р.