14 квітня 2022


                                                                   #скануйтачитай

Книжковий спалах

Іван Франко писав: "Мета красного письменства  викликати в душі читача живі образи тих людей чи речей, котрі нам малює поет, і ними будити ті самі чуття, які проймали душу самого поета в хвилі, коли творив ті образи".Тому так необхідно, щоб до бібліотек потрапляли актуальні, якісні книги, перекладені та написані найкращими українськими авторами. Це важливо, адже не у всіх наразі є можливості купити книги, а декого для придбання спочатку потрібно зацікавити виданням, зокрема, і через контакт з ним у бібліотеці. 
Світова та українська література  представлена видатними іменами майстрів художнього слова, лауреатами престижних літературних премій, добре відомих читачам, такими як Д. Кіз, Б.Вербер, М. Кундера, Дж. Орвелл , Ю. Винничук, А. Курков, Т. Прохасько, М. Гримич та ін.   Багато книг молодих авторів,  не менше цікавих, які вже є бестселерами «The New York Times»    Л. Райлі, Е. Моллой, Дж. Грін, К. Гувер, Д. Акерман та ін. Поціновувачам сучасної української літератури, яка дуже популярна у читачів нашого  відділу, пропонується великій вибір видань, серед яких – твори С. Жадана, С. Талан, А. Кокотюхи, Т. Малярчук, М. Кідрука, А. Чапая та ін. Книги  різнопланові за жанрами, тут і психологічна проза О ЛуцишиноЇ, Ф. С. Фіцджеральда, І. Роздобудько, Л. Дашвар; фантастичні романи А. Азімова, братів Стругацьких,Ф. Герберта, Г. Ф Лавкрафта; детективи А. Крісті, Р. Галбрейта, ; нон-фікшн Н. Гуменюк, І. Вовк та ін. 
З деякими з них ми хочемо вас познайомити.  Сподіваємося, що  кожний   з наших читачів знайде    собі тут книгу до душі. 
 
Забужко, Оксана Стефанівна. Планета Полин : вибрані есеї / О. С. Забужко. – К. : КОМОРА, 2020. – 384 с.
 
Книга О.Забужко - переможець премії Книга року ВВС  2020 у номінації «Есеїстика».
У цьому томі зібрано найважливіші есеї Оксани Забужко останніх двох десятиліть, присвячені постатям і подіям, які авторка вважає культурно знаковими для сьогоднішньої епохи кризи гуманізму. «Жіночі», «чоловічі» й «колективні», всі ці «портрети» об’єднує глибоко особисте переживання авторкою біжучої історії, в яку вона вписує своїх героїв  і цим виявляє в ній, хоч якій на позір катастрофічній, невидимий раніше життєствердний смисл. 
 
Акерман, Діана. Дружина доглядача зоопарку / Д. Акерман ; пер. з англ.: К. Дем’янчук, О. Бершадська. – К. : BookChef : Форс Україна, 2020. – 336 с.
 
Події, що відбуваються і розповідаються автором на сторінках цієї книги справжні. За часів Другої світової війни хранителі зоопарку в Варшаві врятували сотні людей від нацистських рук. Подружня пара, Ян та Антоніна Жабинських переховували біженців в порожніх клітках для тварин. Дайан Акерман провела велику дослідницьку роботу цієї маловідомої до сьогоднішнього дня сторінки історії, що зберігалася в архівах історії Польщі і чудово відтворила її в своїй дивовижній художній роботі. Неймовірно захоплююча, відверто правдива і надзвичайно сильна історія про життя мешканців варшавського зоопарку: місцевих тварин, подружньої пари Жабинських і знайшовших там притулок трьох сотень біженців, що переховувалися від очей нацистів. Одночасно з подіями, що мали місце безпосередньо на території зоопарку, автор досліджує тривожні нав'язливі ідеї, які стоять в основі нацизму.  «Дружина доглядача зоопарку» - книжка, яка розповідає історію мужності, рішучості і співчуття, виявлених подружжям Яном і Антоніною Жабинських. Ця історія показує, як лише дві особи здатні врятувати більше трьох сотень життів, укривши в своїх стінах на території зоопарку людей, яким нікуди було бігти і ніде більше ховатися. Це історія про людей, в яких Друга світова війна викликала все їх найкращі якості, завдяки чому багато невинних життів отримали шанс на порятунок.
Гримич, Марина Віллівна. Юра : роман / М. В. Гримич. – К. : Нора-Друк, 2020. – 352 с.
 
Роман Марини Гримич «Юра» є сіквелом, тобто незалежним продовженням роману «Клавка» (2019), який став національним бестселером і найкращою книгою Форуму видавців 2019 року у жанрі прози. Марина Гримич — авторка більш як 20 різножанрових романів, член Національної спілки письменників України та Українського ПЕН. Київ, 1968 рік, кінець «відлиги». Юра — студент-фізик, успішний комсомольський ватажок, перспективний науковець-початківець — потрапляє в лещата непростих обставин і в пекло власних сумнівів: йому потрібно зробити моральний вибір, а він відчуває, що не готовий до цього. Адже його життя є своєрідним буфером поміж двома світами, — з одного боку, світом «золотої молоді», дітей секретарів ЦК КПУ, ЦК ЛКСМУ, КДБ, а з іншого, — світом його мами Клавки, яка є однією з тих безіменних і негероїчних представників української інтелігенції, що тримають на своїх плечах могутній тил для шістдесятництва.
 
Кіз, Деніел. Притулок пророцтв : роман / Д. Кіз. – Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. – 320 с.
 
Деніел Кіз — всесвітньо відомий американський письменник. Це єдиний автор, що здобув дві найпрестижніші літературні нагороди (Г’юґо і Неб’юла) за два твори з однаковою назвою — оповідання «Квіти для Елджернона» та однойменний ром           ан.
Насправді зброя не здатна вбити. Поки вона лежить у шухляді чи в арсеналі, це звичайний предмет, такий самий, як ложка чи ручка. Зброя — лише інструмент. Знаряддям убивства вона стає тільки тоді, коли опиняється в руках убивці. Рейвен ніколи й нікому не хотіла завдати шкоди. Але вона — бомба сповільненої дії. Те, що зберігає її пам’ять, здатне занурити світ у кровопролитну війну. Або врятувати сотні невинних життів. Рейвен — смертельна зброя. Усе залежить від того, до чиїх рук вона потрапить…
Луцишина, Оксана. Іван і Феба : роман / О. Луцишина. – Л. : Видавництво Старого Лева, 2019. – 392 с.
 
«Іван і Феба» — роман Оксани Луцишиної, дія якого розгортається в останні роки радянської влади й у перші роки української Незалежності. Після навчання у Львові та участі у Революції на граніті Іван повертається в рідний Ужгород, де одружується з поеткою Марією, що називає себе Фебою. Львів та Київ — міста з бурхливим політичним життям, Ужгород натомість вирізняється дещо гротескною атмосферою патріархального сімейного укладу та раннього капіталізму по-українськи. Тут легко обійтися без спецефектів із горору чи трилера: сама реальність повсякденного життя підказує ходи, які за напругою можуть посперечатися з творіннями Кінга або Кустуріци.
За цей роман авторка отримала Національну премію України імені Тараса Шевченка в галузі літератури в 2021 році.
 
Винничук, Юрій Павлович. Збитошна пора : [оповідання] / Ю. Винничук. – Л. : Апріорі, 2020. – 244 с.
 
Автор книги – Юрій Винничук – український журналіст, письменник, редактор. Серед найвідоміших художніх творів Винничука – романи «Діви ночі», «Танґо смерті», «Аптекар», «Цензор снів» та «Лютеція». Письменник також відомий як упорядник краєзнавчих книг.
До книжки «Збитошна пора» увійшли переважно автобіографічні оповідання автора, в яких багато гумору та веселих пригод. Окрему рубрику складають любовні історії, які траплялися з автором в різний час.
 
Ґалбрейт, Роберт. Кувала зозуля : [роман] / Р. Ґалбрейт ; пер.  з англ. Н. Ференс. – К. : КМ-БУКС, 2020. – 512 с.
 
Колишній військовий слідчий Корморан Страйк, який в Афганістані втратив ногу, повернувшись додому в Лондон, відкриває детективну агенцію, але заледве зводить кінці з кінцями. Агенція має одного-єдиного клієнта, а кредитори тиснуть зусібіч. Аж тут до нього приходить брат відомої супермоделі з проханням розслідувати загадкову смерть його сестри. Поліція закрила справу як самогубство, але брат відмовляється в це вірити. Страйк поринає у яскравий і розпусний світ шоу-бізнесу, де правлять насолоди, спокуси й облуди. Ви гадаєте, що все знаєте про детективів? Це ви просто не бачили, як веде розслідування Страйк. Всі три детективи про Корморана Страйка - "Кувала зозуля", "Шовкопряд" і "Кар'єра лиходія" - очолювали як місцеві, так і міжнародні списки бестселерів і лягли в основу телесеріалу, знятого "Bronte Film & Television". Роберт Ґалбрейт — псевдонім Дж. К. Роулінг, автора бестселерів «Гаррі Поттер» і «Несподівана вакансія». Всі три детективи про Корморана Страйка — «Кувала зозуля», «Шовкопряд» і «Кар’єра лиходія» — очолювали як місцеві, так і міжнародні списки бестселерів і лягли в основу телесеріалу, знятого «Bronte Film & Television».
Вербер, Бернар. Скриня Пандори : роман / Б. Вербер ; пер. з фр.: С. Мартинович, Т. Дитина. – Львів : 
Terra Incognita, 2020. – 376 с.
 
Скільки життів проживає людина? Чи впливають попередні життя на нас теперішніх – на нашіхарактери, вподобання, страхи? Чи готові ми в буквальному сенсі відчинити двері минулого, опинитись у вирі подій, одного разу вже пережитих? Над цим у романі «Скриня Пандори» розмірковує культовий французький письменник Бернар Вербер – як завжди, цікаво і захопливо. Дія відбувається в Парижі. Вчитель історії на уроках руйнує міфи – спростовує факти, увічнені літописцями на догоду владі і згодом переписувані наступними поколіннями істориків. Одного разу він переживає регресивний гіпноз і занурюється в минулі життя – так глибоко в минуле, що бачить світ до Великого потопу. Чи вдасться йому врятувати – якщо не саму Атлантиду, в яку мало хто вірить, то хоч би пам’ять про неї?
 
Кінг, Стівен. Крістіна : роман / С. Кінг ; пер. з англ. О. Любенко. – Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2021. – 576 с.
 
Для того, щоб Королю жахів знайти натхнення для свого чергового роману, потрібно небагато: щоб на лічильнику миль у його автомобілі одного дня рядок дев’яток змінився нулями. Так Стівен Кінг 1983 року задумав горор про машину-вбивцю, що відновлюється. І тепер її ім’я — Крістіна — відоме чи не більше за ім’я письменника…
Арні лузер. Хирляве посміховисько в окулярах у сталевій оправі й розсипом прищів на обличчі. У кожній школі є такий хлопець, якого дівчата наче не бачать. Арні жив собі таким, допоки не побачив Крістіну і не закохався в неї. І це геть не смішно від самого початку, хоч Крістіна — машина. А потім буде страшно…
Куплену за безцінь у злющого старигана Роланда Лебея стару «плімут-фурію» Арні почне потроху відновлювати. Та з кожним днем розвалюха з двома хижими плавцями набуватиме дедалі більш блискучого вигляду й чомусь віддалятиме Арні від друга Денніса, провокуватиме сварки з батьками. Арні позбудеться прищів, накачає плечі й познайомиться з вродливою дівчиною. Та Крістіна ні з ким не ділитиме Арні. Зло, що дрімало під капотом, прокинеться.
Любка, Андрій. У пошуках варварів : подорож до країв, де починаються й не закінчуються Балкани / А. Любка. – Чернівці : Meridian Czernowitz, 2019. – 384 с.
 
Нова книжка Андрія Любки – це розповідь про землі й народи між Одесою та Трієстом, про краї, де починаються й не закінчуються Балкани. Це приватний щоденник численних подорожей до популярних місць, столиць, але також до загублених у часі й просторі провінцій та невизнаних республік. Чому серби не люблять хорватів, а словенці не вважають себе балканцями, як Дунай не лише ділить, а й сполучає Європу, де й коли македонські даїшники видурюють хабарі, в яку дівчину з Бухареста автор міг би закохатися, скільки можна випити ракії в Сараєві й узо в грецькій таверні – про це та інше Любка розповідає інколи з гумором, а інколи й по-науковому ретельно, долає кордони і ставить під сумнів стереотипи, знайомиться й свариться, шукає нічліг і вдає із себе словака – одне слово, робить усе, що й треба робити, шукаючи варварів.
 
Курков, Андрій Юрійович. Ключі Марії : [роман] / А. Ю. Курков, Ю. П. Винничук. – Х. : Фоліо, 2020. – 576 с.
 
Подіі? у новому романі Андрія Куркова та Юрія Винничука розгортаються одразу в трьох сюжетних зрізах: Хрестовий похід 1111 року, описаний у Хроніці лицаря Ольгерда з Галича, початок Другоі? світовоі? у Львові та Кракові, а також сучаснии? період. Хто така Діва, і чому на неі? полюють декілька століть поспіль, ким насправді є чорнии? археолог Олег, і головне — куди ведуть двері, які можна відчинити ключами Маріі?? Про це дізнаєтеся зі сторінок одного з наи?більш очікуваних романів сучасноі? украі?нськоі? літератури останніх років.

Андрухович, Софія. Амадока : роман / С. Андрухович. – Л. : Видавництво Старого Лева, 2020. – 832 с. 
 
Понівечений до невпізнаваности в одній із гарячих точок на Сході України, герой роману «Амадока» тільки дивом залишився живим. Це сумнівна втіха, оскільки важкі травми призвели до повної втрати пам’яти: чоловік не пам’ятає ні свого імени, ні звідки походить, не пригадує жодної близької людини, жодного фрагмента свого попереднього життя. Таким його і віднаходить жінка, любов і терпіння якої здатні творити дива: сягати найглибших пластів забуття і спогадів, поєднувати розрізнені клапті понівеченої свідомости, зшивати докупи спільну історію.
Амадока — найбільше в Европі озеро, розташоване на території сучасної України, вперше згадане Геродотом і впродовж кількох століть відтворюване на мапах середньовічними картографами, аж до свого раптового і цілковитого зникнення. Яким чином безслідно випаровуються великі озера, як зникають цілі світи, цілі культури — і що залишається натомість? Чи може існувати зв’язок між єврейською Катастрофою Східної Европи і знищенням української інтеліґенції в часи сталінських репресій? Чи може забуття однієї людини сягати на кілька поколінь під землю? Чи пов’язують нас знаки і шрами понівеченої пам’яти? Чи здатні любов і терпіння дати змогу торкнутися свідомости іншої людини?