15 вересня 2021

З нагоди 237 річниці міста Павлоград до дитячого садочка "Ладусі" висадився бібліодесант "У цьому краї народились ми!". Бібліотекар Єлизарова Наталя розповіла про рідне місто. Дітлахи відповідали на запитання вікторини "Павлоград рідне місто моє", складали пазл "Герб нашого міста". Робили світлини з книжичками які були їм до вподоби. Гучний сміх, гарний настрій охопив без винятку усіх. 












 Інтерактивний плакат 

"Павлоград на перехресті історичних шляхів"

До Дня міста нами був створений інтерактивний плакат "Павлоград на перехресті історичних шляхів". Натиснувши на інтерактивні елементи синього кольору, ви зможете ознайомитись зі стислою інформацією про історію нашого герба та інших визначних точок нашого міста, 3 19 по 21 століття. Також, на вас чекають цікаві арт-об'єкти, які з'явилися у Павлограді декілька років тому. 

Пізнавальний бібліофреш «Дивовижний світ комах»

Сьогодні до бібліотеки завітали вихованці Центру соціальної підтримки дітей «Моя родина». Діти познайомились із книжковою виставкою на якій представлені сучасні, яскраві енциклопедії, пізнавальна література про цікаві  факти з життя комах, прийняли участь у відеовікторині «Що ви знаєте про комах?». Відповідали  на цікаві запитання, хто давав правильну відповідь, «годували» комаху кольоровими кульками. Наші маленькі пізнайлики з великим задоволенням малювали на папері різнокольорових метеликів. Весело, а головне корисно  пройшов  пізнавальний бібліофреш!














Королева детективу

Біографія


Агата Мері Кларисса Міллер народилася 15 вересня 1890 року в місті Торкі (графство Девон). Її батьки були заможними переселенцями з США. Вона була молодшою дочкою в сім'ї Міллер. У сім'ї Міллерів було ще двоє дітей: донька Маргарет Фрері (1879—1950) і син Луїс Монтан («Монті», 1880—1929). Агата отримала гарну домашню освіту — зокрема, музичну, — і тільки страх перед сценою завадив їй стати професійним виконавцем.

Під час Першої світової війни Агата працювала медсестрою в госпіталі. Їй подобалася ця професія і вона відгукувалася про неї, як про «одну з найкорисніших професій, якою може займатися людина». Вона також працювала фармацевтом в аптеці, що відбилося згодом на її творчості: 83 злочини в її творах були здійснені за допомогою отруєння.

У перший раз Агата Крісті вийшла заміж на Різдво в 1914 році за полковника Арчибальда Крісті, в якого була закохана вже кілька років, ще коли він був лейтенантом. У них народилася дочка Розалінда. Цей період став початком творчого шляху Агати Крісті. У 1920 році опублікований перший роман Крісті — «Загадкова пригода в Стайлзі». Є припущення, що причиною звернення Крісті до детективного жанру була суперечка зі старшою сестрою Мадж (яка вже проявила себе як літератор), що вона теж зможе створити щось гідне публікації. Тільки в сьомому за рахунком видавництві рукопис надрукували тиражем 2000 примірників. Письменниця-початківець отримала 25 фунтів стерлінгів гонорару.



У 1926 році померла мати Агати. Наприкінці того ж року чоловік Агати Крісті Арчибальд зізнався у невірності і попросив розлучення, оскільки закохався у свою колегу з гольфу Ненсі Ніл. Після сварки на початку грудня 1926 року Агата зникла зі свого будинку, залишивши листа до свого секретаря, у якому стверджувала, що попрямувала в Йоркшир. Її зникнення викликало гучний суспільний резонанс, оскільки в письменниці вже з'явилися шанувальники її творчості. Протягом одинадцяти днів про місцезнаходження Крісті нічого не було відомо.

Знайшли автомобіль Агати, в салоні якого виявили її шубку. Через кілька днів розшукали саму письменницю. Як виявилося, Крісті зареєструвалася під іменем Тереза Ніл у невеликому спа-готелі «Свон Гайдропатік». Крісті ніяк не пояснила своє зникнення, а двоє лікарів діагностували у неї амнезію, яку спричинила травма голови.

1930 року, подорожуючи по Іраку, на розкопках в Урі Крісті познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком — археологом Максом Маллоуеном. Він був молодшим від неї на 15 років. Агата Крісті говорила про свій шлюб, що для археолога жінка повинна бути якомога старшою, адже тоді її цінність значно зростає. 

1956 року Агата Крісті нагороджена орденом Британської імперії, а 1971 року за досягнення в галузі літератури визнана гідною дворянського титулу дама, що вживається перед іменем. Трьома роками раніше, 1968 року, титулу Лицаря ордена Британської імперії за досягнення в галузі археології був удостоєний і чоловік Агати Крісті Макс Маллоуен.

1957 року письменниця очолила англійський Детективний клуб.

У період з 1971 по 1974 рік здоров'я Крісті стало погіршуватися, але попри це вона продовжувала писати. Фахівці університету Торонто дослідили манеру письма Крісті в ці роки і висунули припущення, що Агата Крісті страждала на хворобу Альцгеймера.

1975 року, коли вона стала немічною, Крісті передала всі права на свою найуспішнішу п'єсу «Мишоловка» своєму онукові Метью Прічарду.

Письменниця померла 12 січня 1976 року в місті Воллінгфорд (Оксфордшир) після короткої застуди, що ускладнилася пневмонією, і була похована в селі Чолсі.


                        Найкращі твори письменниці



1920 року Крісті опублікувала свій перший детективний роман «Таємнича пригода в Стайлзі», який до цього був п'ять разів знехтуваний британськими видавцями. Незабаром у неї з'явилася ціла серія творів, в яких діє детектив-бельгієць Еркюль Пуаро: 33 романи і 54 розповіді.


Міс Марпл з'явилася в оповіданні 1927 «Вечірній клуб „Вівторок“». Прообразом міс Марпл стала бабуся Агати Крісті, яка, за словами письменниці, «була незлостивою людиною, але завжди чекала найгіршого від усіх і вся, і з лякаючою регулярністю її очікування виправдовувалися».


Найкращим своїм твором Агата Крісті вважала роман «Десять негренят». Скелястий острівець, на якому відбувається дія роману, списаний з натури — це острів Бург у Південній Британії. Читачі також оцінили книгу — у неї найбільші продажі в магазинах, однак для дотримання політкоректності зараз вона продається під назвою «І не лишилось жодного».