24 травня 2021

24 травня - день слов'янської писемності і культури



Щорічно 24 травня слов’янські країни прославляють святих Кирила і Мефодія – творців слов'янської писемності. Ці брати були православними ченцями та створили слов’янську абетку у грецькому монастирі. 

В Україні відзначають свято слов'янської писемності на державному рівні з 2004 року.

За різними історичними джерелами, видатні просвітителі Кирило і Мефодій дали поштовх для розвитку східнослов’янської писемності, перекладаючи церковнослов'янською мовою богослужебні книги та Євангеліє.


Окрім того, вони самі писали оригінальні твори слов'янською мовою, проповідували православ’я та відкривали при церквах школи, в яких готували учнів.

Саме вони упорядкували слов'янський алфавіт та заклали основу для подальшого удосконалення кирилиці, якою як національним алфавітом сьогодні користуються понад 250 мільйонів людей і яка стала третім офіційним алфавітом Європейського Союзу після латини і грецького письма.

Перед Кирилом і Мефодієм було непросте завдання: створити слов'янську абетку на основі грецького алфавіту.



Тож, існує два варіанти першої абетки: кирилиця і глаголиця.

Кирилиця

За рукописами XI століття кирилиця мала 43 літери. В основі її лежав грецький алфавіт. Для звуків, однакових у слов'янському та грецькою мовами, використовувалися грецькі літери. Для звуків, властивих лише слов'янської мови, було створено 19 знаків простої форми.

Найдавнішою з нині відомих датованою кириличною пам'яткою є напис 931 року в скельному монастирі біля села Крепча в Болгарії. А найдавніші пергаментні кириличні рукописи:

·         Савина книга (Савине Євангеліє) кінця 10 або початку 11 століття,

·         Супрасльський збірник 11 століття,

·         Енинський апостол 11 століття.

Глаголиця

Це досить своєрідний алфавіт, що складається з букв дуже складної, химерної форми. Проте питання про походження глаголиці існують дуже суперечливі думки.

Додамо, що найдавнішою точно датованою кириличною книгою є давньоруське Остромирове Євангеліє 1056 – 1057 років.

Тому щороку 24 травня в усіх слов'янських країнах вшановують пам’ять святих Кирила і Мефодія, а також День слов’янської писемності та культури.