27 липня 2021

27 липня - День народження гамбургера


У 1900 році американський гастроном Луї Лессінг (виходець з Гамбурга) у своєму рідному місті Нью-Хейвен продав перший гамбургер. Він поклав традиційний німецький біфштекс між двома круглими булочками, додав соус і листочок салату. У такому вигляді гамбургер став символом гастрономії Нового Світу.

Гамбургери отримали широку популярність в 1904 році на Всесвітній виставці в Сент-Луїсі. Проте ще протягом 30 років американці продовжували віддавати перевагу хот-догам, смаженим курчатам та італійській піці. 

Історія найуспішнішого бізнесу на гамбургерах почалася в 1948 році, коли в каліфорнійському місті Сан-Бернардіно зустрілися брати Макдональд і Рей Крок, винахідник машини для змішування молочних коктейлів. В результаті був створений Mcdonald's, мережа якого почала рости шаленими темпами завдяки введеній керівництвом компанії системі франчайзингу. Mcdonald's та їхні гамбургери стали барометром для американської та світової економіки та символом глобалізації. Незважаючи на визнану шкідливість бургерів, гамбургер нарівні з джинсами як і раніше залишається символом американської культури і найдемократичнішою їжею, яку можна замовити і в придорожньому кафе, і в дорогому ресторані.