20 травня 2021

 Відділ універсальних фондів художньої та галузевої літератури для дорослих

Щороку у третій четвер травня Україна святкує День вишиванки – всеукраїнське свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції.

Вишиванка – це символ, який єднає українців і презентує Україну у світі. Вишиванка – це генетичний код та дрес-код української нації.

Вишиті  сорочки  та  вишиванки  будуть  оберігати  нас,  наділяти  силою рідної землі, тому що символи, вишиті на них, мають глибоке значення, яке закладене тисячі років тому.

Сьогодні наші читачи мали можливість познайомитись із дивовижними вишиванками Павлоградської майстрині Скудрицкас Ольги.



 

           Сьогодні в університеті III покоління дуже цікава тема: 

       "Як розпізнати фейкові новини?"

     Сьогодні, в епоху пост-правди та неймовірної кількості інформації, яку ми вживаємо щодня, фейки стали невід’ємною частиною кожної стрічки новин. Автори контенту все більш успішно та витончено обманюють людей. А соціальні медіа швидко поширюють дезінформацію.

      Розповсюдження фейків є вкрай небезпечним. За допомогою фейкових новин можна не лише маніпулювати думкою людей, але й розв’язати війну!

    Тож медіаграмотність, свідоме споживання та поширення інформації – необхідність для кожного.

"Студенти" намагалися розібратися з цією проблемою.




#скануйтачитай










 Інформаційна творча скарбничка 

"Вишивання долі"

Вишиванка - це історія і культура українського народу. Все в цій, здавалося б, простій сорочці цінувалося. Техніка виконання, тканина, колір і візерунок всьому надавалося особливе, і навіть сакральне, значення. По тому, як вишита сорочка можна було говорити про походження і статус власника, а також про його матеріальне благополуччя.


«Вишивання долі» - це розвідка про потаємні коди української орнаментальної символіки, яка поглиблює тему космічного буття людини в потоках світлоносних енергій матеріального світу, частково розкриту Марією Чумарною у книзі «Код української вишивки». Вона в новому ракурсі розкриває можливості впливу людини на долю, на здоров’я власного тіла, благополуччя сім’ї і роду через повернення до джерел духовного знання наших предків. Особливістю нової книжки є те, що  вона наближена до потреб тих, хто практично займається відновленням зразків стародавньої вишивки, хто шукає нових «старих» ідей у творені власного одягу. Тут подано 56 видів техніки шитва, розклади узорів, які підготувала і систематизувала майстер художньої вишивки Віра Чипурко. Книга рекомендована найширшому колу шанувальників українського народного мистецтва.