15 серпня 2021

Стіг Ларссон: зірка на небосхилі європейської літератури



15 серпня 1954 року народився відомий шведський письменник і журналіст Стіг Ларссон. Світову популярність йому принесла трилогія «Міленіум», яку французькі ЗМІ прозвали «північним вірусом» - через те, як вона, немов епідемія, захопила читаючу публіку Європи.

У 12 років юний Ларссон отримав в подарунок друкарську машинку, що привело його в невимовний захват, він годинами просиджував за нею, виливаючи думки і фантазії на папір.

20-річним юнаком він був призваний в шведську армію і провів 16 місяців на обов'язковій військовій службі у піхотному підрозділі в Кальмарі.

Незабаром Ларссон почав писати про війну - статті, інтерв'ю, нариси. Працював фотографом.

На початку 1980-х Ларссон став скандинавським кореспондентом британського журналу «Прожектор». Також редагував журнал «Четвертий інтернаціонал», писав статті для щоденної газети «Інтернаціонал». Згодом став редактором журналу «Експо».

Перші літературні спроби Ларссона, зроблені ще в підлітковому віці, були в жанрі наукової фантастики.



У 1990-х Ларссон почав працювати над трилогією кримінальних романів, об'єднаних циклом «Міленіум». Так називається видавництво, співвласником якого є журналіст Мікаель Блумквіст - центральний персонаж всіх книг циклу. Він веде складні й заплутані розслідування, потрапляє в низку пригод і вплутується в інтригуючі авантюри. Його норовиста помічниця і подруга - молодий хакер Лісбет Саландер.

Стіг Ларссон вже уклав договір на видання всіх романів «Міленіуму», але не встиг побачити їх у пресі та насолодитися успіхом. Письменник помер за рік до публікації першого твору під назвою «Чоловіки, які ненавидять жінок». У ньому детективна пара йде по слідах серійного маніяка, який на протязі багатьох років гвалтує і вбиває жінок.



Роман був опублікований у Швеції в 2005 році. У Британії, другий країні, де була видана книга, твір став називатися «Дівчина з татуюванням дракона». А в 2006-му відбулася і перша нагорода - премія «Скляний ключ», що присуджується кращим детективним авторам Скандинавських країн. Також роман отримав «Boeke Prize» (2008), «Galaxy British Book Awards» (2009), «Anthony Award». 
Роман викликав бурю захоплених відгуків і був визнаний кращим детективним трилером 2008 року, а також увійшов до списку 10 улюблених книг Стівена Кінга.



Друга книга «Дівчина, що грала з вогнем» відкрила читачеві не менш захоплюючий сюжет: в цей раз на перший план виходить Лісбет Саландер, яку безпідставно звинувачують у вбивстві. Роман вийшов у 2006-му і теж був удостоєний нагород.




Нарешті, в 2007 році у Швеції виходить третя книга «Повітряний замок, що вибухнув». Вона підсумовує події попередніх частин трилогії: Блумквіст і Саландер протистоять цілій кримінальній системі, що включає і структури держбезпеки. Ларссон дуже жорстко таврує сучасне суспільство, роман просочений їдкими цитатами. У 2008-му праця отримала премію «Скляний ключ».

Автор писав трилогію заради задоволення, ввечері, після повернення додому з роботи, навіть не думаючи про те, що його літературні «дітища» стануть світовими бестселерами.