08 червня 2021

8 червня - Всесвітній день океанів

Сьогодні, 8 червня відзначають Всесві́тній день океа́нів, який створений, щоб нагадати людям про проблеми та збереження біорізноманіття мешканців морських глибин і стабільну екологічну ситуацію в океанах. В честь цього дня ми вирішили більше дізнатись про Всесвітній океан і розповісти вам.
Всесвітній день океанів відзначають з 1992 року, свято запропонували на міжнародному Саміті Землі. Цього дня працівники багатьох зоопарків, акваріумів, дельфінаріїв координують свої зусилля, аби боротися за збереження біорізноманіття мешканців морських глибин і стабільну екологію.
Заходи в рамках Дня Всесвітнього океану відбуваються з метою нагадати про велику роль Світового океану у щоденному житті та поширювати інформацію щодо раціонального ставлення до цієї надважливої частини біосфери. 94% життя на Землі зосереджено саме у воді. Близько третин всіх морських мешканців досі залишаються недослідженими. На сьогодні уже близько 40% світового океану постраждали від діяльності людини.
Світовий океан з кожним днем стає все бруднішим через згубний вплив людства: забруднення відходами, масовий вилов риби та збільшення транспортувань. Великою проблемою на сьогодні є забруднення океану засобами індивідуального захисту. Адже пандемія відбувається на суші, тоді як в океан викидають маски, рукавички та респіратори.
Проблема утилізації виникла через погане функціонування системи поводження з відходами. Часто, коли рукавички та маски викидають у смітник, в підсумку вони опиняються не на сміттєзвалищі, а в навколишньому середовищі. А також через те, що маски та рукавчики зроблені з дуже легких матеріалів і тому легко губляться або здуваються вітром.
Зрештою, причин є багато, а результат один – усі вони опиняються у дикій природі та несуть небезпеку для морської флори та фауни. На жаль, коли пластик довго перебуває у воді, на ньому починають розмножуватися водорості та бактерії. І морські жителі сприймають це пластиково-гумове сміття за їжу.

Виставка

Відділ універсальних фондів художньої та галузевої літератури для дорослих  
В рамках регіональної компанії бібліотек Дніпропетровщини
 «Читаємо разом» «Це я, званий Чемерисом»
Валентин Лукич Чемерис
Україна, Дніпропетровська область
8 липня 1936 – 4 грудня 2016 |
Місце народження: с. Заїчинці, Семенівський район, Полтавська обл. |
Письменник, журналіст

Валентин Чемерис - автор гуморесок, новел, оповідань, публіцистичних творів, він належить до унікальних особистостей у вітчизняній літературі.




Голосування проходить на сайті "Громада своїми руками". Натисніть на позначку + на інтерактивній афіші, щоб потрапити на сайт. З поміж проєктів оберіть наш проект "МОБІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНО – ІГРОВИЙ ПРОСТІР "BUKVADIM" та натисніть кнопку "Голосувати".