16 січня 2021

 Вся суть в листанню сторінок

        Дивно, але сам процес перегортання сторінок книги допомагає мозку надійніше запам'ятати суть прочитаного.  Коли ви гортає сторінки на екрані електронного пристрою, то ви не торкаєтеся пальцями паперу, з її фактурою і вагою, а коли слухаєте аудіокниги, то отримуєте інформацію суцільним потоком, без фізичних «якорів».  Саме тому матеріал електронних і аудіокниг засвоюється в рази гірше.


      Дослідження показують, що батьки-книголюби надихають своїх дітей стає «книжковими хробаками».  Для них читання не є нав'язаної процедурою, яка асоціюється тільки з нецікавими книгами, а перетвориться в захоплюючу розвагу.  І це розвага буде благотворно впливати на майбутнє життя: вони розвивають навички читання і згодом, коли їм буде необхідно засвоїти інформацію, викладену в письмовій формі, вони зроблять це простіше, ніж їх однолітки, які не звикли до читання.  Ну і, безумовно, читання розвиває фантазію, кругозір і словниковий запас дитини.


 Аромат старих книг

       Напевно, кожному книгоману знайом той особливий, неповторний запах книг, що панує в великих бібліотеках або букіністичних магазинах.  Запах старих книг - це те, що змушує відключитися від зовнішнього світу і зануритися тільки в свої улюблені книги.

        Нещодавно в одному з магазинів міста Мінніаполіс (США) надійшли в продаж ароматичні свічки, запалюючи які можна насолодитися справжніми книжковими ароматами.  Цю ідею підказав їм один з фанатів паперових книг, якому хотілося вдихати запахи під час читання в онлайн-режимі.

     Створюючи суміш компонентів з ароматом старих книг, власники магазину тримали перед собою книгу з пожовклими сторінками.  Цей аромат вони назвали «Старі книги».  Для любителів більш затхлих запахів створили аромат «Книжковий підвал».  Одним з лідерів продажів стали свічки «Оксфордська бібліотека».  Найближчим часом будуть створені ароматичні свічки для любителів наукової фантастики.

       Всі свічки створюються вручну з соєвого воску: цей природний матеріал добре горить і є екологічно чистим.  Одна свічка розрахована на 65 годин горіння - цього часу якраз вистачить на читання однієї книги.

     Втім, ніякі свічки не допоможуть читачеві захопитися читанням, якщо під рукою немає по-справжньому гарної книги.










 Еволюція книжкового аромату

        Багато з дитинства пам'ятають особливий запах, що стоїть в бібліотеках.  Ті, хто має доступ до сховищ стародавніх фоліантів, також відзначають особливий їх аромат, що не можна порівняти з книгами сучасних видань.

      Як виявилося, запах книг змінювався весь період їх еволюції.  Вчені Австралії присвятили цьому своє спеціальне дослідження.  Вони уважно вивчили книжкові аромати, починаючи з папірусу і перших друкованих видань.

       Як вважають вчені, для того, щоб дізнатися автора древніх книг, не потрібно заглядати на обкладинку.  Досить просто понюхати.  Це пов'язано з тим, що раніше, як правило, кожен майстер використав свій особистий спосіб приготування чорнила і обробки паперу.

        Основними заходами найперших, громіздких і незручних книг були запах глини, смоли і сушених стебел папірусу.  Перший, так званий, «книжковий аромат», який вчені називають «повноцінним», з'явився після того, як в Китаї був знайден папір.

    Папір мав різний запах навіть у різних регіонах свого виготовлення.  Для відбілювання її кожен майстер додавав хімікати власноручного приготування.  Запах книги залежав від того, смола якого дерева або кісткове борошно якої тварини були застосовані при виготовленні клею.  Також аромат залежав від наявності певних барвників в чорнилі.

Таким чином, запах кожної книги може бути унікальним, він служить своєрідною візиткою того, хто її виготовив.