20 липня 2022

 

Міжнародний день шахів

Із 1966 року в Україні та світі 20 липня відзначають Міжнародний день шахів. Свято проводиться за рішенням ФІДЕ - Всесвітньої шахової федерації (заснована 1924 р.). Назва гри походить з перської: шах мат - володар помер. Батьківщиною шахів є Індія. Там у V столітті з'явилася попередниця шахів – гра чатуранга.

Година гри «У світі шахів»

  До Міжнародного дня шахів в відділі соціокультурних проектів  протягом дня   пройшов справжній шаховий турнір серед користувачів бібліотеки.  Шахи йдуть в ногу з часом, а унікальність шахової гри в тому, що можна грати, використовуючи новітні технології, а можна влаштувати партію серед книжкових стелажів, де панує атмосфера мудрості, зібраної в книгах.








Інформ-хвилинка «Людина не товар!»


У 2013 році Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй    30 липня проголошено Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми. Цей день визначений не лише для підвищення рівня поінформованості громадян про глобальну проблему, а й як заохочення людей активно допомагати і протидіяти цьому злочину.

Отже, торгівля – це сукупність таких ознак: вербування, перевезення, передача, продаж, усиновлення (удочеріння) у комерційних цілях, використання в порнобізнесі, використання у військових конфліктах, залучення до злочинної діяльності, трансплантація чи насильницьке донорство, примус до заняття проституцією, рабство і ситуації, подібні до рабства, примусова праця, залучення в боргову кабалу, використання шантажу, погроз, насильства.

Багато людей знають про проблему торгівлі людьми - з повідомлень у пресі, соціальної реклами на телебаченні. Але мало хто усвідомлює її масштаби, а тим більше може припустити, що це станеться саме з ним.

Існують декілька міфів, про торгівлю людьми:

Міф перший: зі мною такого ніколи не станеться                               

Міф другий: друзі та родичі не можуть виявитися замішаними в торгівлі людьми;

Міф третій: потенційні жертви експлуатації знають, що їх може очікувати і готові до цього;

Міф четвертий: торгівля людьми обов'язково включає перетин державного кордону;

Міф п’ятий : у рабство потрапляють лише жінки задля сексуальної експлуатації;

Міф шостий: довести вину і покарати торгівців людьми неможливо;

Міф сьомий: торгівля людьми обов'язково включає застосування сили;

Міф восьмий: потерпілим від торгівлі людьми ніхто не допомагає;


Не будьте байдужими, якщо Вам відомий факт торгівлі людьми. Не мовчіть про це!


 


                                                                  #вічнакласика

 Журнальний коктейль: 

«Відпочинь з нами!»

19 липня любителі журнальних історій завітали   до бібліотеки. Відвідувачів бібліотечного простору частували дуже особливим та корисним інформаційним коктейлем журналу «Розумашки». Інгредієнти напою – казки, вірші, оповідання, кросворди, ребуси, саморобки, головоломки, ігри та розмальовки.  Кожен міксував за своїм смаком та вподобанням. Усього й не злічити, краще скуштувати! Діти переконали Бабусю Ягу в тому, що читати журнали дуже корисно.