23 серпня 2021

Вітаємо переможців!
Сьогодні відбулося нагородження переможців онлайн-фотоконкурсу "Моє чудове літо з книгою" дипломами та невеличкими подарунками. Ми дуже вдячні усім маленьким читачам за участь.







 Поезія - це свято, як любов

Шановні читачі, до Дня прапора та свята Незалежності України ми створили відеопрезентацію з віршами наших поетів - земляків, присвячених рідному краю. Бажаємо вам приємного перегляду!



23 серпня - День Державного Прапора України



Синьо-жовтий прапор для українців − це символ свободи і боротьби за незалежність.

В Україні свято встановлене згідно з указом Президента «Про День Державного прапора України» від 23 серпня 2004 року. У 2009 році було внесено до Указу зміни про заснування щорічної офіційної церемонії підняття прапора 23 серпня по всій Україні.

Перша історична згадка про поєднання жовтого і синього кольорів датується 1256 роком − днем заснування Львова. На гербі міста поєдналися жовтий лев на голубому тлі. У запорожців також зустрічалися сині прапори із золотими орнаментами.
Найдавніші українські прапорні полотнища були трикутно-клинової форми. Колірна гамма прапора існує вже тисячі років. Появу  жовто-синіх кольорів пов’язують з Великим переселенням народів, яке відбувалося 3000 років до н.е.

Перша спроба утворити прямокутний прапор з жовтого і блакитного кольорів була зроблена Головною Руською радою на Галичині. А вже у 1848 році за ініціативою Ради на міській ратуші Львова вперше був піднятий жовто-блакитний прапор.

Перше офіційне визнання синьо-жовтого прапора як нашого національного символу відбулося 22 березня 1918 року − Центральна Рада ухвалила Закон, затвердивши поєднання жовтого і блакитного кольорів як прапор Української Народної Республіки.

У 1938−1939 роках синьо-жовтий стяг був прапором Карпатської України, у 1941 році – Української Держави.

24 липня 1990-го у Києві блакитно-жовтий прапор був урочисто піднятий над будинком міської ради. Полотнище було попередньо освячено в Софійському соборі владикою Володимиром і настоятелем храму Бориса і Гліба Української автокефальної церкви отцем Юрієм.


День Державного Прапора – це свято всіх поколінь українців. Це данина поваги символу держави, що пройшов довгий, часом героїчний, часом трагічний шлях. Під рідним прапором український народ утвердив віковічну мрію про державність, соборність і самостійність. Благородні синій і жовтий кольори неба і пшениці символізують велику працю наших людей від сходу до заходу України й з півночі до півдня.

Державний Прапор уособлює усі прагнення та надії українського народу на краще майбутнє.

То ж нехай синьо-жовтий стяг і надалі вселяє в серце кожного українця гордість та спонукає на нові подвиги заради своєї Батьківщини!