14 червня 2021


 

14 червня - Всесвітній день донора

У 2004 році світове суспільство, визнаючи неоцінений дар людей, які добровільно і безкоштовно  дають свою кров для збереження здоров’я, або й самого життя, інших людей, заснувало і відзначило  Всесвітній день донора.
Успіх цього свята сприяв в 2005 році ухваленню резолюції Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, у відповідності до якої Всесвітній день донора  затверджений в якості щорічного заходу та  повинен знаходити широку міжнародну підтримку.
Ініціаторами його проведення виступили міжнародні організації: Всесвітня організація охорони здоров’я, Міжнародна федерація Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, Міжнародна федерація організацій донорів крові і Міжнародне товариство переливання крові.
Дата 14 червня вибрана не випадково. В цей день народився Нобелівський лауреат Карл Ландштейнер, який зробив видатні наукові відкриття в області вивчення крові. Зокрема, він відкрив АВО-систему поділу крові на групи, що в подальшому дало можливість використовувати донорську крові для лікування.
В День донора  Всесвітня організація охорони здоров’я привертає увагу суспільства до необхідності регулярного давання крові, запобіганню її нестачі в лікарнях і клініках, закликають до добровільної та безоплатної здачі крові.
З нагоди Всесвітнього Дня донора висловлюємо подяку та  вітаємо всіх, хто здає кров заради здоров’я чи порятунку життя інших людей. Бажаємо всім міцного здоров’я, щастя і наснаги.
Дізнатись більше про донорство: https://zdrav.ck.gov.ua/uk/content/14-chervnya-vsesvitniy-den-donora-krovi