20 липня 2021

 Міжнародний день шахів у бібліотеці

Сьогодні, на честь Міжнародного дня гри у шахи, бібліотекар Юдіна Олена Володимирівна запропонувала юним відвідувачам зіграти у шахи. Діти дізналися про історію виникнення інтелектуальної гри та про її правила, а потім із задоволенням зіграли декілька партій. Гра у шахи чудово розвиває інтелект і тактичне мислення, а також допомагає знайти нових друзів.








Міжнародний день гри у шахи


20 липня в усьому світі заведено відзначати Міжнародний день шахів. Святкують його як професійні шахісти, так і любителі інтелектуальної гри.
Свято було засноване з ініціативи Міжнародної шахової федерації в 1966 році. Датою свята був обраний день заснування Шахової федерації - 20 липня 1924 року.
Батьківщиною шахів вважають Індію, в якій не пізніше кінця VI століття н.е. була відома гра чатуранга — вірогідний прямий попередник шахів. У чатурангу на дошці 8x8 грали комплектом фігур, схожих на шахові, а метою гри було поставити мат королю супротивника. 
Набуття шахами сучасного вигляду пов'язане з двома змінами в правилах, датованими близько 1475 року: ферзь, який до того пересувався лише на одне поле по діагоналі, дістав можливість ходити на будь-яку кількість полів у будь-якому напрямку і став найсильнішою фігурою, а «стрибок» слона був замінений на переміщення по діагоналі на будь-яку кількість полів. 
Всіх шахістів вітаємо з цим днем! Нехай кожен хід наблизить вас до перемоги, щоб у суперника не залишалося шансів, а у глядача перехоплювало подих від кожної гри! Бажаємо успіху і відмінних показників!