12 жовтня 2021

 Козацький квест «Вперед, на пошуки козацьких скарбів!»

Знати і пам’ятати історію своєї держави повинен кожен. І, звичайно, одна з найяскравіших та найгероїчніших сторінок історії України – козацтво.

Саме козакам, їх історії, звичаям, військовій майстерності був присвячений захід «Вперед, на пошуки козацьких скарбів!», який  проходив у формі цікавих повідомлень та конкурсів: «Козацька спритність», «Як козаки борщ варили» Учні ЗОШ №8, 6-Б класу  змагалися в спритності, кмітливості та витривалості, намагалися показати свої фізичні і розумові здібності. Гарним доповненням заходу були перегляд відео та тематична книжкова виставка.











 

 

14 ЖОВТНЯ: ПОКРОВА, ДЕНЬ КОЗАЦТВА І ЗАХИСНИКА УКРАЇНИ

              14 жовтня українці святкують одразу три свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє свято, дуже молоде – День захисника України.
             Певно, не знайдеться в Україні людини, яка б не знала про козаків. Про них складено безліч творів, книжок і фільмів. Про козацький рід співається й у нашому державному гімні. Образ сміливого парубка, котрий захищає честь та волю нашого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь. Тож, козак в українській культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу.
             В бібліотеці у відділі універсальних фондів для дорослих користувачів представлена історична книжкова виставка «Всі люди козаки-всі козаки отамани» . Читачі можуть ознайомитися з книгами, які дозволять зануритись у неймовірну атмосферу славних героїчних часів козацької доби, про те, хто такі запорожці, про державну діяльність українських вояків, їх героїчну звитягу, походи, про життя та побут козаків на Січі, про славні звичаї, традиції та легенди можна дізнатися зі сторінок історичної, художньої та довідкової літератури. 







 

 Онлайн-вікторина "Україна - земля козацька"

14 жовтня Україна святкуватиме Свято Покрови Пресвятої Богородиці та День козацтва. У переддень свята ми створили для наших читачів онлайн-вікторину "Україна - земля козацька". Виконавши її завдання, ви вдоконалите свої знання про козацький одяг та зброю. Якщо відповісте правильно, в кінці на вас чекає тематичне зображення.

Сьогодні День пам'яті Герасима Смотрицького - українського поета-сатирика та філолога

Народився у шляхетській родині дяка, переписувача Данила Смотрицького в с. Смотрич (тепер смт. Дунаєвецького району Хмельницької області). Інформації про нього залишилося дуже мало, деякі відомості залишив його син Мелетій у полемічному творі «Obrona Verificaciey», виданому Віленським братством у 1621 р.

Де Смотрицький навчався — невідомо. Себе письменник скромно називав «простаком невченим» і в передмові до «Острозької біблії» (1581 р.) зазначав, що «училища ніколи не бачив». Проте не викликає сумнівів, що він здобув початкову освіту в домашніх вчителів, що було типовим для шляхти XVI ст., а згодом опанував сучасну йому науку шляхом наполегливої самоосвіти.

Був підстаростою, гродським писарем у Кам’янецькому старостві, 1576 року запрошений князем Василем-Костянтином Острозьким до Острога, був призначений його підскарбієм. Став одним з передових діячів-увчених острозького гуртка; з  у 1580 році Г. Смотрицький — перший ректор Острозької школи (академії).

Був активним діячем гуртка вчених і літераторів, які працювали при Острозькому училищі.

Разом з Іваном Федоровичем Герасим Смотрицький — один із видавців «Острозької Біблії», до якої написав передмову і віршовану посвяту князю Василю-Костянтину Острозькому, один із зразків найдавнішого українського віршування (нерівноскладове), що нагадує українські думи.

За надані послуги отримав від князя В. К. Острозького два села (Бакаївка, Борисівка).

Рік смерті просвітителя точно не встановлено, хоча відомо, що з 1594 р. ректором колегіуму призначили Кирила Лукариса. Очевидно, що  Г. Смотрицького тоді вже не було.

Полемічні твори Смотрицького, спрямовані проти відступників від православ’я, і його сатира на духовенство до нашого часу не дійшли. Збереглася лише його книга «Ключ царства небесного» (1587), перша друкована пам’ятка української полемічної літератури.

Герасим Смотрицький – людина всебiчної європейської освіти, релігійний і культурний діяч. Вважався освіченою, навченою людиною, «першим руським богословом».