28 липня 2021

Нам 23 роки!
28 липня у Раді ветеранів  селища "40 років жовтня" відбулося свято педклубу, якому виповнилося 23 роки. Педклуб привітали з цією датою депутат районної ради Пономарчук М. С., аматорський театр "Позитив" та Всевікова бібліотека сімейного читання "ДіМ" №2.

Свято пройшло весело та жваво. Не зважаючи на свої золоті роки наші ветерани не втрачають гумору та спраги до життя.





 

«Літо барвами грає»

 Літо улюблена пора року. На АРТеріторії залу універсальних фондів для дорослих діє виставка творчих робіт відомої павлоградської майстрині Мартинюк Мирослави. Картини приваблюють увагу користувачів, та дарують гарний настрій. Запрошуємо усіх бажаючих приєднатися до перегляду.

На фото автор картин Мирослава М.









28 липня - День відкриття картоплі

Картопля або папас (лат. Solanum tuberosum, анг. potato, що перероблене з слова американських індіанців “Batata” ) є етнічним продуктом стародавніх індіанців, які почали культивувати її ще 14 тисяч років тому. Вважалася особливою рослиною, з якою були пов’язані традиції, звичаї, ритуали.

Картопля була завезена з Південної Америки до Європи у другій половині XVI століття іспанцями. За іншою ж версією, 28 липня 1586 року в Європу потрапила перша картопля. До себе на батьківщину її завіз англієць Томас Герріот з Колумбії. Англійці вважають, що саме вони першими розсмакували смак картоплі і зробили його надбанням європейської кухні.

У середині 16 століття іспанці привезли бульби картоплі в Європу, де вона пройшла довгий шлях невизнання і несправедливого осуду. У Франції в кінці 18 століття картопляні квіти носили у волоссі, робили з них букети. У Німеччині вирощували картоплю на клумбах перед палацами. Про те, що у картоплі можна їсти лише бульбу, багато хто спочатку навіть не здогадувався. Селяни намагались їсти її плоди, що нагадували зелені ягоди і були не лише не їстівні, але й отруйні. 

З картоплею пов’язані також трагічні події, такі як Великий голод в Ірландії, відомий також як Ірландський картопляний голод) відбувся в Ірландії в 1845-1849.

Зараз найбільші площі для посіву картоплі відведені в Китаї, саме тут та в Індії вирощується третина всієї картоплі в світі. У жовтні 1995 року картопля стала першою рослинною, вирощеною в космосі.