15 січня 2021

 15 січня проводять День капелюхи або День головного убору

       Саме сьогодні ,15 січня відзначають День капелюха. Ми не могли залишатися осторонь такого веселого свята!

       15 СІЧНЯ – День народження капелюха «ціліндр».

     Джон Етерінгтон з Лондона вперше в Англії почав продаж у своєму магазині нового типу головного убору — циліндра. Цей лондонський галантерейник вийшов зі свого магазину на Стренд у сутінковий час 15 січня 1797 у чудернацькому вигляді. На ньому був капелюх власного дизайну. Новий головний убір у вигляді труби на голові капелюшного торговця став для англійців сенсацією. Тодішні газети писали: «Дія капелюха на перехожих було жахливою. Багато жінок побачивши цього дивного предмета втрачали свідомість, діти 
кричали ... ». Сьогодні здивувати людей значно важче.



 До вашої уваги книжкова виставка «Вся справа в капелюсі». Безліч цікавої, пізнавальної інформації знайдете у книжечках : як голосували козаки на Січі; у яких стилях танців використовується бандана та ковбойський капелюх; жіночий чи чоловічий головний убір-болівар; як по-сучасному називають свій шолом пожежники,шахтарі, солдати; та який головний убір вибере чоловік, зодягнений у кольчугу?. Всі капелюхи яскраві, неповторні, красиві і дуже потрібні у житті людини! 






 День народження Вікіпедії

 

      15 січня у всьому світі святкується день народження Вікіпедії - універсальної енциклопедії, вільно розповсюджуваної у всесвітній мережі Інтернет.  Одним з основних її переваг є можливість представити інформацію рідною мовою, зберігаючи її цінність в аспекті культурної приналежності.

       За обсягом відомостей і тематичним охопленням Вікіпедія вважається найповнішою енциклопедією з коли-небудь створювалися в історії людства.  Кожен користувач інтернету може зайти на сайт Вікіпедії, знайти і прочитати будь-яку статтю.

         Її автори і редактори - це тисячі людей по всьому світу, які беруть участь в написанні, доповненні та перекладі статей на більш ніж 250 мов світу.

        У травні 2001 р було запущено мовні розділи Вікіпедії: російська, німецька, шведська, французька, італійська, іспанська, португальська, есперанто, каталанська, іврит, японський, а трохи пізніше - арабська та угорська.  Зараз у Вікіпедії налічується понад 250 мовних розділів.

    Основний принцип статей Вікіпедії - нейтральна точка зору: тільки факти.  Політика Вікіпедії і правила участі в її створенні визначаються спільнотою.  Рішення приймаються на основі згоди.  Іншими словами, кожен учасник, висловлюючи думку, є також відповідні аргументи.  Далі учасники розглядають аргументи один одного, в результаті хтось може змінити свою думку.  У підсумку після досягнення консенсусу приймається остаточне рішення.