05 серпня 2021


 

5 серпня народився відомий французький письменник Гі де Мопасан



5 серпня 1850 народився Гі де Мопасан, повне ім'я Анрі Рене Альбер Гі   — французький письменник, якого вважають натуралістом і декадентом, відомий в основному завдяки своїм новелам. Його творам притаманні сильні акценти іронії, сатири та суспільної критики.

Дитинство Мопассана пролітало в безтурботності. Хлопчик багато часу проводив на вулиці. З ранніх років навчився ловити рибу, спілкувався з фермерами, матросами, рибалками.

Мати прилаштувала сина в Руанський ліцей. Першими наставниками стали поет Луї Буйє і письменник Гюстав Флобер. Після ліцею молодий чоловік вирушив до столиці Франції, де вступив на юридичний факультет.

Працюючи в міністерстві, Гі де Мопассан під керівництвом Флобера почав робити перші кроки у письменництві. Кілька років тільки те й робив, що писав, знищував рукописи і знову брався за перо.

Перша публікація в творчій біографії письменника-початківця відбулася в 1875 році. Новела «Рука трупа» вийшла в газеті під псевдонімом, як і поема «На березі», яка через чотири роки в переробленому вигляді наробила багато галасу і довела автора до суду.

Найвідомішими творами письменника є: «П'єр і Жан», «На воді», «Під сонцем», повісті та новели «Намисто», «Місячне сяйво», «Заповіт» і, звичайно, роман «Милий друг». Завдяки ним Гі де Мопассан піднявся до перших місць у плеяді зірок французької новелістики.

Помер у 1893 році від спадкового захворювання мозку. Автор, що вміє правдиво і зворушливо писати про любов, не дожив до 43 років.