02 жовтня 2024

Історичний колаж "Подорож у козацькі часи"

 Пропануємо вам історичний колаж "Подорож у козацькі часи", який присвячений історії виникнення козацтва в Україні. Також ви можете зануритися у світ тих часів разом з книжками Юрія Мицика, Сергія Плохій "Як козаки Україну боронили", "Історія українського війська", Володимира Рутківського "Сторожова застава", Дмитра Яворівського "Історія запорізьких козаків",  Віктора Брєкуненко "Дивна та несказана мужність", де ви ознайомитесь про героїчні походи, життя , побут, звичаї та традиції козаків. 



Історична вікторина "Хай живе козацька доля, хай живе козацький дух"

   До Дня захисників і захисниць була проведена історична вікторина "Хай живе козацька доля, хай живе козацький дух". Діти відповідали на такі запитання, як :"Що означає слово "козак"?", "Хто очолював козацьке військо?", "Яка улюблена похідна їжа?", "Як називається зачіска козаків?". Час був проведений з користю, діти дізналися багато нового про козацтво.



Пізнавальна година «Караван історій»

 Провели пізнавальну годину «Караван історій» для учнів 3А класу Павлоградського міського ліцею з нагоди Дня захисників і захисниць України та Дня козацтва.               Малеча дізналася  багато цікавої інформації про виникнення козацтва, побут та звичаї запоріжців, козацькі військові традиції. Діти весело та жваво відповідали на питання вікторини «Українське козацтво», а також ознайомились з книгами про славні козацькі часи. А ще маленькі читайлики власноруч створювали жовто-блакитні сердечки - підвіски для наших захисників, які відважно захищають рідну землю, віддають життя за мир і спокій в країні. Оберіг – це найкраща мотивація та підтримка для наших воїнів.

 За підтримки Громадської організації "Центр інноваційного розвитку "Персона".










Вічна класика

 До пропонованої збірки творів Василя Стефаника (1871—1936) входить низка його найкращих новел, які засвідчили прихід у світову літературу самобутнього письменника. Багато з них були одразу перекладені й видані іноземними мовами. Гостре звучання мають новели, у яких автор звертається до теми долі дітей (“Новина”, “Кленові листки”), зубожіння селянина (“Синя книжечка”), вимушеної еміграції (“Камінний хрест”), показує родинні драми, породжені війною (“Сини”, “Стратився”, “Вона — земля”) тощо. З часу написання творів Стефаника життя галичан радикально змінилося, але багато новел залишаються актуальними і сьогодні.