19 січня 2021

 Дивовижний світ комах





 Едгар По: співак «чорної романтики»

     19 січня народився Едгар Аллан По, наймістичніший письменник, майстер готичної новели, який умів інтригувати і лякати читача. Його роботи сповнені психологічної глибини, складних почуттів, хоча і засновані на точному естетичному розрахунку письменника.

     Якщо завести розмову про витоки детективного жанру, з'ясується, що саме Едгар По і ніхто інший відчинив заповітні двері в цей абсолютно новий літературний світ. Купрін писав з цього приводу: «Конан Дойл, що заповнив всю земну кулю детективними розповідями, все-таки уміщається разом зі своїм Шерлоком Холмсом, як в футляр, в невелике геніальний твір Е. По « Злочин на вулиці Морг».

      Сам Едгар По називав свої твори цього ряду «логічними оповіданнями». Їх головний герой, детектив, розплутував складні злочини методом раціонального аналізу, а щоб читачеві було зрозуміліше, розтлумачував хід своєї думки напарнику, від імені якого велося розповідь. Такий літературний прийом нічого вам не нагадує?

      Зараз американського письменника Едгара По знають всі. Але раніше, в ті часи, коли жив він сам, його твори не хотіли друкувати. Тільки в 31 рік йому виписали перший гонорар за збірку оповідань, правда, він так і не дійшов до адресата ... Неважко здогадатися, що з таким підходом Едгар вів злиденне існування, а після смерті дружини і зовсім збожеволів: став пити і ні з ким не спілкувався.

     Якою ж має бути життя людини, який встиг за сорок років здійснити таке? Це життя була нещасною від початку і до кінця - з того дня, як помер батько Едгара, і до тієї хвилини, коли письменник був знайдений на вулиці без почуттів. Його доставили в лікарню, де він і помер, так і не прийшовши до тями. Найцікавіше, що причина його смерті досі невідома. Справа в тому, що всі медичні документи і записи про нього загублені. Та й хто тоді з лікарів міг подумати, що людина в обірваної одязі незабаром стане знаменитістю?