05 травня 2021

 Інформ-хвилинка «Війна! Вчила! Карала! Випробувала!»

Друга світова війна стала найбільш кривавою в історії людства. Україна вшановує пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, а також усіх жертв.

❖ День пам’яті та примирення та День перемоги символізує не тріумф переможців над переможеними, а має бути нагадуванням про страшну катастрофу і застереженням, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією. Вона скінчилася і найважливішим її підсумком має бути не перемога, а мир.

❖ Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. Ціною цього стали надзвичайні втрати українців і громадян України інших національностей упродовж 1939–1945 років. Найтяжчі – демографічні, які оцінюють у 8–10 мільйонів осіб.



20 українців удостоєні звання Героя Радянського Союзу за битву під Москвою, 68 – за бої під Ленінградом, 15 – під Сталінградом, 30 – на Курській дузі, 200 – за визволення Білорусії, 143 – за бої в Прибалтиці. З 589 отримавших звання Героя за Берлінськуоперацію було 100 українців.

 Чимало було українців серед полководців і воєначальників: маршали С. Тимошенко, Р. Малиновський, А. Єременко, П. Рибалко, С.Руденко, генерали В. Герасименко, П.Жмаченко, К. Москаленко, І. Кириченко та інші. Маршали і генерали українського походження очолювали більше половини з 15-ти фронтів, які діяли в період боротьби з нацистами.

За мужність і героїзм українського народу почесне звання «Місто-герой» було присвоєно Києву, Одесі, Керчі, Севастополю. Війська Українських фронтів брали участь у визволенні Європи.  



Фронтовий онлайн - блокнот "Вони знають ціну свого життя: ветерани-наші земляки"

 Я, Дмитрук Олена, хочу розповісти про свого діда, який загинув під час окупації міста Дніпра.  Кирилюк Євгеній Олександрович (на фото праворуч) народився 18 березня 1919 року у с. Чаплине Васильківського району Дніпропетровської області.

У 1940-му році був призваний до війська, а коли почалася війна, боронив рідні міста від фашистської навали. На жаль у серпні, переправляючись через річку Дніпро, він загинув. Про це написав його товариш Леонід Макаров (зліва) у фронтовому листі.



У селищі Чаплине Дніпропетровської області, знаходиться пам'ятник Невідомому солдату, на стелі якого викарбовано "Кирилюк Є. О"

Я пишаюсь своїм дідусем та його подвигом!