25 листопада 2022

Історичний реквієм « Трагедія незнищеної волі»

В історії українського народу є трагічні сторінки, що примушують стискатися людські серця. І одна із найстрашніших – Голодомор 1932-1933 років.

День пам’яті в відділі соціокультурних проектів почався презентацією книжкової виставки-пам’яті «Голод в Україні мовою документів, очима істориків та письменників». Ведуча заходу ознайомила присутніх із трагічними сторінками тих страшних подій української історії, зокрема і фактами Голодомору безпосередньо в нашому краї. Учасники заходу переглянули відеофільм з елементами хроніки. Присутні розповідали історії, які сталися у їх родинах у період Голодомору. Наприкінці заходу вшанували пам’ять померлих хвилиною мовчання.







Виставка-факт: «Голодомор мовою документів»

 

            25 листопада з метою вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні у ВБСЧ № 2 «Дім» відкрилась  виставка-факт, що висвітлює трагедію геноциду українського народу: «Голодомор мовою документів». Представленні на ній видання надають можливість детально ознайомитись з історичними фактами, розяснюють причини виникнення голодомору, його наслідки для українського селянства.  

Заслуговують на увагу таки видання  як  «Голодомор. 1932 – 1933 років в Україні як злочин геноциду. Правова оцінка» Володимира Василенка, «Так було, було…» Григорія Кузьменка, докладне свідчення про ті  події у книзі Семена Старіва «Страта голодом», спроба відтворити для широкого загалу якомога повнішу картину цієї трагедії «Жнива скорботи» Роберта Конквеста – одного із найвідоміших західних дослідників української радянської історії, та навіть народна творчість часів голодомору, зібрана Ігорем Бугаєвичем в «Дожилася Україна…».     Ці книги бентежать душу, наповнюють серця пекучим болем, адже в них показана жахлива картина голодомору, велика трагедія українських родин.

Кожна книга з цієї виставки стане одним із місточків, що єднає нас з минулим, допомагає розібратись в тих білих плямах, які виникають на карті історії України.

Презентуючи книжкові видання, бібліотекарі вкотре нагадали, що треба свято берегти пам’ять про ті страшні події, усвідомлювати трагізм у долі рідного народу, сприяти зростанню патріотичних почуттів на засадах особистого розуміння історії.




Вічна класика

 

#вічнакласика