13 жовтня 2021

 Інтелектуальний тайм

«Як козаки до бібліотеки ходили»

Учні 5-б класу ЗШ №7 відвідали нашу бібліотеку та прийняли участь в інтелектуальному таймі «Як козаки до бібліотеки ходили». Тайм проходив у формі цікавих повідомлень. Діти відповідали на запитання вікторини. Учасники проявляли свої знання. Конкурсна частина дозволила дітям зануритися у неймовірну атмосферу славних героїчних часів козацької доби. Привернула увагу дітей книжкова виставка «Козацькими шляхами».

На ноті веселощів закінчилися наші випробування. Діти переглянули мультфільм про козаків. Ми побажали учасникам впевненості у своїх силах, міцного здоров’я, щоб завжди цінували братство і згоду, бо вони є нащадки козацького роду!







14 жовтня День українського козацтва

 

У кожного народу є своя свята і рідна, Богом дана земля, тому її захист - це головний обов'язок народів.  14 жовтня ми зідзначаємо свято Покрови Пресвятої Богородиці, також в Україні - це день захистника Вітчизни. Учні 3-б класу ЗШ № 8 завітали на перегляд відеопрезентації "Замовлені від кулі й шаблі".А ще діти відгадували вікторину, грались та складали прислів'я. Всі присутні отримали масу задоволення, час пролетів непомітно.










 Онлайн-вікторина "Козаку зібратись - тільки підпоясатись"

У переддень свята українського козацтва та свята Покрови Пресвятої Богородиці пропонуємо усім читачам зіграти у невеличку гру. Вам потрібно "вдягнути" козака. Натисніть на зелені позначки на зображенні та оберіть назву для елементів одягу та озброєння.


 

13 жовтня - виповнюється 80 років Крістін Нестлінгер та Роберту Інгпену

Сьогодні у світі дитячої літератури подвійний ювілей - 80 років виповнюється австрійській письменниці Крістін Нестлінгер і стільки ж австралійському художникові-ілюстратору Роберту Інгпену. Кожен з них створив більш ніж сто дитячих і не тільки книг. І обом було присуджено «малі Нобелівські премії» - Золоті медалі Ганса Крістіана Андерсена: Крістін Нестлінґер у 1984 році, Інгпену у 1986.



Крістін Нестлінгер народилася у Відні в 1936 році. Навчалася в Академії мистецтв, бажаючи займатися живописом. Розчарувалася в своєму таланті, завела сім'ю і стала матір'ю. І потім, працюючи в одній газеті, почала писати дитячі книги. Перша книга «Воргняно-руда Фредеріка» вийшла в 1970 році. Крім дитячих і підліткових вона встигла написати кулінарні книги, а також сценарії вистав для радіо і телебачення. Крістін Нестлінгер перекладена багатьма мовами світу.

Крім медалі Андерсена зі світових нагород у Крістін Нестлінгер є ще й премія пам'яті Астрід Ліндгрен (2003).



«Таємничий ліс» Френсіс Бернетт, «Чарівник країни Оз» Френка Баума, «Вітер у вербах» Кеннет Грем, «Книга джунглів» Редьярда Кіплінга, «Аліса у країні див» Льюїса Керролла - це лише деякі книги, які хочеться перечитати не тільки заради дитячих вражень, а й завдяки ілюстраціям Інгпена. Вони настільки казкові й чудові, що створюють нові світи, в яких легко загубитися.

Роберт Інгпен народився в тому ж 1936 році в місті Мельбурн в Австралії. Навчався в художній школі у Джилонге. Працював у Науково-промисловій дослідницькій організації Британської співдружності націй ілюстратором і художником-графіком, а також дизайнером в представництвах ООН у Мексиці і Перу. Займався питаннями охорони навколишнього середовища, просуванням туризму і відпочинку, став членом-засновником Австралійського фонду охорони природи.

Першу книгу «Storm boy» випустив у 1974 році, і з цього часу почав займатися ілюстрацією дитячої класичної літератури. Також створив кілька своїх книг - «Хранитель сновидінь» для онучки Аліси, «Особливий Ведмідь» і разом з цим серію книжок для малюків про ведмедиків, залишених господарями, «Для кого цей світ», написану в 2000 році.