28 липня 2021

28 липня - День відкриття картоплі

Картопля або папас (лат. Solanum tuberosum, анг. potato, що перероблене з слова американських індіанців “Batata” ) є етнічним продуктом стародавніх індіанців, які почали культивувати її ще 14 тисяч років тому. Вважалася особливою рослиною, з якою були пов’язані традиції, звичаї, ритуали.

Картопля була завезена з Південної Америки до Європи у другій половині XVI століття іспанцями. За іншою ж версією, 28 липня 1586 року в Європу потрапила перша картопля. До себе на батьківщину її завіз англієць Томас Герріот з Колумбії. Англійці вважають, що саме вони першими розсмакували смак картоплі і зробили його надбанням європейської кухні.

У середині 16 століття іспанці привезли бульби картоплі в Європу, де вона пройшла довгий шлях невизнання і несправедливого осуду. У Франції в кінці 18 століття картопляні квіти носили у волоссі, робили з них букети. У Німеччині вирощували картоплю на клумбах перед палацами. Про те, що у картоплі можна їсти лише бульбу, багато хто спочатку навіть не здогадувався. Селяни намагались їсти її плоди, що нагадували зелені ягоди і були не лише не їстівні, але й отруйні. 

З картоплею пов’язані також трагічні події, такі як Великий голод в Ірландії, відомий також як Ірландський картопляний голод) відбувся в Ірландії в 1845-1849.

Зараз найбільші площі для посіву картоплі відведені в Китаї, саме тут та в Індії вирощується третина всієї картоплі в світі. У жовтні 1995 року картопля стала першою рослинною, вирощеною в космосі. 

Немає коментарів:

Дописати коментар