22 вересня 2021

Сьогодні 95 років з Дня народження Світлани Кузьменко

Світлана Кузьменко — українська поетеса, прозаїк, критик, перекладач. Член Президії Об'єднання українських письменників «Слово» у Канаді. Член Національної спілки письменників України.

Народилася 19 вересня 1926 на Чернігівщині: батько — юрист, мати — педагог. Жила на Полтавщині. У 15 років під час Другої світової війни потрапила до Австрії, згодом — до Німеччини, де в Регенсбурзі здобула середню освіту.

У 1948 р. приїхала до Канади, де вчилася в Політехнічному університеті Раєрсона (тепер Університет Раєрсона в Торонто). Згодом працювала в бібліотеці слов'янського відділу у Торонтському університеті, співпрацювала з газетою «Новий шлях» та журналом «Веселка».

Студіювала літературу у вищій школі. Літературну творчість почала в Канаді. У 1997 р. приїздила в Україну. Відзначалася на конкурсах Українського літературного Фонду імені Івана Франка (1978, 1981), конкурсі імені Марусі Бек при Світовій федерації українських жіночих організацій.

Поетичну творчість розпочала у середині 70-х рр. Перші збірки її поезії: «Івасик та його абетка» (1974) та «Півникова пригода» (1981) — написані для дітей. С. Кузьменко автор поетичних збірок «Вічний проростень» (1981), «У сяйві променів» (1984), збірки оповідань «Новоталалаївські рефлексії»(1976), що вийшли у видавництві Спілки письменників «Слово» в Канаді.



У 2008 році стала лауреатом Всеукраїнської премії «Жінка ІІІ тисячоліття» в номінації «Перспектива».


Немає коментарів:

Дописати коментар