23 листопада 2021

23 листопада - Міжнародний день акварелі

23 листопада відзначається Міжнародний день акварелі. Започаткував свято мексиканський художник Альфредо Гуаті Рохо (ісп. Alfredo Guati Rojo, 1918-2003). Саме він, будучи видатним художником-акварелистом, а також переконаним у тому, що акварель здатна не гірше живопису маслом передавати красу світу, в 1991 році запропонував щорічно 23 листопада проводити Міжнародний день акварелі.

Багато в чому завдяки зусиллям цієї людини у другій половині 20 століття відроджується інтерес до акварелі. Сам Альфредо Гуаті Рохо першим заснував Товариство акварелістів Мексики, Музей акварелі, а потім сприяв поширенню подібних товариств в інших країнах.

Знаковою подією в історії акварельного живопису стає винахід у Китаї в другому столітті паперу і використання його як основи для картин і малюнків. Саме звідти бере свій початок акварель. Поширення в Європі ця техніка живопису отримала значно пізніше: в 17 столітті.

Назва техніки походить від схожих французького та італійського слів, що означають у перекладі на українську буквально «водяниста». А корінь слова – «aqua» в перекладі з латинського означає «вода». Назва вказує на вид фарб, що використовуються в даній техніці живопису. Це фарби, основою для яких служать розчинні водою речовини – клеї рослинного походження. Використання подібних фарб дозволяє досягти ефекту легкості зображення, плавних переходів. Досягненню подібного ефекту сприяє і використання паперу в якості основи картини, а також його попереднє зволоження.


Кращим папером для акварелі вважається ватман, брістольський картон і торшон. Повертаючись до фарб, використовуваних в акварельному живописі, варто відзначити, що до їх складу, крім водорозчинної клейової основи і барвника, входять речовини, що забезпечують фарбі пластичність (гліцерин), які запобігають скочуванню з поверхні аркуша паперу (бичача жовч), а також захищають від цвілі, поява якої можлива, зважаючи на природне походження елементів складу фарби (фенол).

Сучасні художники, які працюють в техніці акварелі, використовують не тільки класичні акварельні фарби і пензлі, а й акварельні олівці, воскові крейди, для опрацювання окремих елементів і фрагментів картини.

Як правило, вже напередодні Міжнародного дня акварелі в різних містах світу за безпосередньої участі Товариств акварелистів проходять виставки картин художників, що працюють у цій цікавій техніці живопису.



Немає коментарів:

Дописати коментар