25 січня 2023

"Скорботна свічка пам`яті святої" (до Міжнародного дня пам`яті жертв Голокосту)



     Книжкова виставка "Скорботна свічка пам`яті святої" допоможе дізнатися про механізми здійснення геноциду єврейського народу під час Другої світової війни та усвідомити необхідність дотримання та захисту прав людини в умовах сьогодення.

7 січня відзначається встановлений Генеральною Асамблеєю ООН Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Цього дня 1945 року було звільнено Освенцим, або Аушвіц – комплекс німецьких концентраційних таборів та таборів смерті, на території яких у 1941—1945 роках було вбито близько 1,4 мільйона осіб, з яких близько 1,1 мільйона становили євреї.

У тій чи іншій формі день вшанування пам'яті жертв Голокосту відзначався у світі і раніше, проте вперше на міжнародному рівні це сталося 27 січня 2006 року. Ініціаторами прийняття документа виступили Ізраїль, Канада, Австралія, Україна та США, а їхніми співавторами ще більше 90 держав.

Бабин Яр став першим випадком масового знищення євреїв під час Другої світової війни. За офіційними даними, у ньому розстріляли близько 100 тис. осіб, однак за деякими оцінками, кількість жертв досягала 200 тис.

Детальніше про історію трагедії можна дізнатися з книг, деякі з них написані безпосередньо учасниками тих подій, а деякі базуються на документах та свідченнях очевидців.

Немає коментарів:

Дописати коментар