26 квітня 2023

"Чорнобиль - незагоєна рана України"(до річниці Чорнобильської аварії)



        В історії нашого народу чимало скорботних дат, спогад про які пронизує серце гострим болем. Одна з них — 26 квітня 1986 року, коли над нашою країною здійнявся в нічне небо зловісний вогонь радіаційного вибуху. Витік радіації, який тоді стався, прирівнюють до вибуху 500 атомних бомб, скинутих США у 1945 році на Хіросіму. А поширення реактивного матеріалу було настільки масштабним, що радіоактивні дощі випали по всій Європі, навіть у віддаленій Ірландії. Чорнобиль і досі є незагоєною раною.
           Ця трагедія забрала життя багатьох людей, завдала шкоди здоров’ю мільйонів українців. Її наслідки ще відчуватимуть на собі майбутні покоління. Вона вважається найжахливішою катастрофою в історії людства.Чорнобильська катастрофа настільки глобальна, що їй привласнили 7-й рівень небезпеки за Міжнародною шкалою ядерних подій (INES). До слова, 7-й рівень небезпеки також присвоїли аварії на АЕС “Фукусіма-1” у Японії, яка сталась у 2011 році внаслідок землетрусу. Сьогодні Чорнобиль для нас — це майже три з половиною мільйонів постраждалих від катастрофи та її наслідків. Це майже 10 відсотків території, що зазнала прямого радіаційного  ураження.
          До 37-річчя від дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції робітники бібліотеки-філії №2 «Дім» підготували тематичний куточок “Чорнобиль — незагоєна рана України». На виставці читачам представлено документальні свідчення учасників ліквідації, журналістські розслідування та художні твори на тему Чорнобильської трагедії, фотоматеріали.














Немає коментарів:

Дописати коментар