24 травня 2024

Веб-година "Краще за дискотеки - віртуальні бібліотеки"

 Якщо у вас немає часу піти до бібліотеки та взяти цікаву для вас книжку, то можна скористатись послугами електронних бібліотек, яких на цей час доволі таки багато.



Представляємо до вашої уваги підбірку цікавих безкоштовних онлайн ресурсів, які допоможуть ближче познайомитись з українською літературою та відкриють для вас світ книги.

1. Вільна онлайн-бібліотека україномовної літератури Е-бібліотека “Чтиво”

Е-бібліотека “Чтиво” задумувалася і весь час працювала як некомерційний проект з метою поширення українських текстів, які тривалий час було важко віднаходити серед засилля переважно російськомовних, а невеликі наклади та майже виключно паперова форма ускладнювали їх пошук. За цей час у бібліотеці було накопичено багато текстів українською, тексти українських класиків іноземними мовами, а також твори на теми українознавства та історії України, в тому числі рідкісних та унікальних. Значна кількість найменувань додавалася самими авторами, перекладачами, укладачами тощо.

Посилання https://chtyvo.org.ua/

2. Електронна бібліотека НБУ для дітей

У фонді Національної бібліотеки України для дітей є багато книжок, які збереглися в країні у одному примірнику і зберігаються у зібранні рідкісних і цінних видань. Деякі з них являють собою справжні шедеври книжкової культури періоду другої половини XIX – першої половини XX століття, є й малотиражні цікаві наукові дослідження, які можуть стати у нагоді сучасним вченим.

Посилання https://chl.kiev.ua/elibrary/Book/Index

3. Публічна електронна бібліотека української художньої літератури “УКРЛІТ.ORG

Ця бібліотека розпочала свою роботу ще в 2005 році зі збірки творів кількох авторів. Відтоді вона доопрацьовувалась і наповнювалась новими книжками. Основними розділами бібліотеки є українська література, переважно класика, тлумачні словники, транслітерація та інші твори для школярів, студентів, вчителів та широкого загалу.

Посилання http://ukrlit.org/http:

4. Бібліотека української літератури “УкрЛіб”

Онлайн-бібліотека була заснована в 2000-му році. Сьогодні вона позиціонує себе як найбільша в інтернеті електронна бібліотека української літератури. За допомогою цього проекту засновники намагаються популяризувати українську мову і культуру та плекати любов до рідної літератури новим поколінням.

Посилання http://www.ukrlib.com.ua/

5. Електронна бібліотека “Українська література”

Орієнтована на студентів, школярів та будь-яких поціновувачів української літератури. На цьому ресурсі є можливість отримати вільний доступ до кращих творів класичної української літератури, з якими зазвичай починають знайомство ще в школі.

Посилання http://ukrclassic.com.ua

6. Дитяча п

ублічна онлайн-бібліотека “Читанка”

Спеціалізується на україномовних ілюстрованих книжках. Автори проекту сканують старі дитячі книжки з малюнками для того, щоб поділитися ними з сучасними дітьми. Щоб знайти по

трібну книжку варто скористатися авторським, алфавітним або систематичним каталогом.

Посилання  http://chytanka.com.ua/

7.“Відкрита книга”

Безкоштовна електронна бібліотека класики української та світової літератури.

Посилання https://sites.google.com/site/openbookclassic/

8. Електронна бібліотека “Україніка”

Національний довідково-інформаційний та документальний ресурс архівних, рукописних і друкованих джерел, створених в Україні або інших державах – про Україну, її історію, економіку, культуру, що ґрунтується на засадах обліку та акумуляції документальної спадщини українського народу.

Посиланняhttp://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/ua/elib.exe?C21COM=F&I21DBN=UKRLIB&P21DBN=UKRLIB&fbclid=IwAR2yhKPfpZlHZzARMsTRH-LSUbNbwEyIdq4jw7GKji-3wxewDVtVQGd2vtM

9. Електронна бібліотека “Diasporiana”

Тут знайдете українські книги та періодику, що були випущені за кордоном, а також твори, що написані представниками української діаспори.

Посилання https://diasporiana.org.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар