13 жовтня 2014

  14 жовтня - День українського козацтва
 
 14 жовтня, на свято Покрови Пречистої Богородиці, в нашій державі відзначається День українського козацтва.
З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського    козацтва й усіх українських збройних формувань. Українському козацтву, цьому унікальному явищу світової історії, належить найвидатніше місце в історичному розвитку України. Протягом кількох століть воно відігравало провідну роль у всіх сферах історичного буття українського народу, взявши на себе здійснення найважливіших завдань, що стояли перед українською нацією.

Ідея козацтва щільно переплелася з історією українського народу. І сьогодні козак - це не той, хто одягнений у шаровари. Козак, це перш за все, воїн за духом, але воюватиме він тільки за одну річ - свободу. То ж нехай прагнення волі та незалежності і надалі буде неодмінною рисою українських козаків.

Пропонуємо вам  книги, присвячені темі козацтва, які є в фонді нашої бібліотеки:


  Апонович О. М.
Розповіді про запорозьких козаків[Текст] О. М. Апонович .- К.:  Дніпро, 1991.-335 с.
 
У книжці відомого історика, зібрано надзвичайно цікаві, як правило маловідомі, матеріали з історії запорозького лицарства. Висвітлено тривалий час замовчувані трагічні і героїчні події козацької січової епопеї, сказано гірку правду про політику Російської імперії супроти українського народу, та української державності.


Каляндрук Тарас.
Загадки козацьких характерників[Текст] Тарас Каляндрук.- Львів: ЛА «Піраміда», 2007.-288 с.

 Це друга книга серії Т.Каляндрука про славні бойові подвиги українських "лицарів духу", що були розпочаті у "Таємницях бойових мистецтв України". У книзі висвітлено малодосліджені сторінки української історії, міфології, культури, які по-новому розкривають сутність бойового духу та військового мистецтва українського народу через прадавні традиції військової бойової підготовкита вірування наш...их предків. Книга також містить унікальний ілюстративний матеріал, зібраний з найрізноманітніших давніх та сучасних джерел: ілюстрації до давніх видань, фрагменти фресок, графіті та рельєфних зображень, малюнки, світлини тощо.
 
 
Реєнт О. П., Коляда  І. А.
Усі гетьмани України[Текст] О. П Реєнт., І. А.Коляда .- Худож.-оформлювач А.С. Ленчик.- Харків: Фолио, 2007.-415с.-(Історичне досьє)

Українська Гетьманська держава за роки свого існування мала 17гетьманів. Усі вони були носіями ідеї незалежної самостійної Української держави. Втіленню цієї ідеї в життя вони присвятили все своє життя, поставивши за мету вибороти звільнення українського народу від панування чужинців. Діяти цим гетьманам довелося в найскладніших, найтяжчих, іноді найтрагічніших для України історичних умовах.

 
  Яворницький Д.І.
Історія запорізьких козаків/ T. 1 [Текст]
Д.І. Яворницький.- Пер. з рос.
 І. І. Сварника; Упоряд.іл. О. М. Апанович; Худож. В. М. Дозорець.- Львів: Світ,1990.-319с.
Книга є найповнішим історичним дослідженням запорозького козацтва, яке охоплює період від 1471 до 1734 рр. На багатому документальному матеріалі в популярній формі всебічно висвітлюється життя запорізького козацтва. Автор - Д.Яворницький (1855-1940) - є найавторитетнішим дослідником козацтва, його перу належить кілька десятків праць (у тому числі фундаментальних) на дану тему.
 
 



 



 


Немає коментарів:

Дописати коментар