18 січня 2021

 Алан Мілн і його «Вінні-Пух»

18 січня - день народження класика англійської дитячої літератури Алана Олександра Мілна, який подарував світові милого ведмедика Вінні-Пуха і всіх-всіх-всіх. Він написав чимало оповідань і віршів, які користувалися популярністю серед читачів, але увійшов в історію як творець одного з найвідоміших героїв дитячої літератури XX століття.


Алан Мілн народився в Лондоні. Його батько і мати містили невеликі приватні школи. Одним з учителів хлопчика, що викладав біологію, був Герберт Уеллс, якого пізніше Мілн назвав «видатним письменником і відданим другом».

Всього в родині Мілнів було троє синів. Молодший, з локонами «а ля лорд Фаунтлерой», і був майбутній автор «Вінні-Пуха». Писати вірші і статті він почав ще в дитинстві.

В одинадцять років Алана відправили в старовинну і знамениту Вестмінстерської школи. Особливі успіхи Мілн робив в фізкультури та математики. Цікаво, що в Вестмінстері не вивчалася такого предмета, як «англійська література». За сім років йому ні разу не поставили писати твір. За школою пішов коледж в Кембриджі. Але юнак вважав за краще літературну роботу.


Мілн брав участь у Першій світовій війні в якості офіцера британської армії. Пізніше він написав книгу «Світ з честю», в якій засуджував війну. Йому нелегко розповідати про цей час: «Найбільше мені хотілося б поставити тут кілька зірочок, а потім написати« У 1919 році я знову став цивільним ». Мені стає майже фізично погано, коли я згадую війну, цей невитравний кошмар духовної і моральної деградації ». Але навіть будучи на війні, Алан знаходив час для творчості - так він рятувався від жахів війни.
Перший твір Мілна, яке погодилися надрукувати, було пародією на пригоди знаменитого детектива Шерлока Холмса. А незабаром він став редактором популярного англійського гумористичного журналу «Панч».
Алан Мілн прославився як автор віршованої збірки «Коли ми були зовсім маленькими» (1924). Книжка, зроблена на замовлення і написана за одинадцять днів в маленькому літньому будиночку, мала шалений успіх.


        Він писав п'єси, казки, детективи і ... грав з однорічним сином, який дуже любив плюшевого ведмедика. Потім у Крістофера Робіна (так звали сина Мілна) з'явилися нові іграшкові друзі: ослик Іа, порося П'ятачок - в загальному, все герої майбутньої книги. Та найкращим залишався головний герой Вінні-Пух - Друг П'ятачка, Приятель Кролика, Відкривач Полюса, Утішитель Іа-Іа і Відшукувач Хвоста, Самий Кмітливий, Винахідливий, Вражаючий і Забредательний Ведмідь на світлі. З дитячої гри з сином народилася казка про ведмедика Вінні-Пуха та його друзів.

        Мілн став не просто автором анималистической казки, а й її нового виду - казки про іграшковому тварину. Вінні-Пух і його друзі вперше стали відомі широкому загалу на Різдво 1925 року - 25 грудня її прочитали по радіо. Перша версія книги «Вінні-Пух» вийшла в 1926  через рік з'явилася друга частина «Тепер нас стало шестеро». Заключна частина «Будинок на пухової узліссі» вийшов в 1928. Книга мала колосальний успіх і увійшла в золотий фонд світової дитячої літератури.



            Неймовірна популярність дитячих книг Мілна приглушило його успіхи в інших жанрах. Тим часом Мілн є автором романів, оповідань, віршів і п'єс. Однак успіх Вінні-Пуха придбав такі масштаби, що інші твори Мілна зараз практично невідомі. Тому письменник неодноразово підкреслював, що незадоволений успіхом «Вінні-Пуха», затьмарить його більш серйозні літературні роботи, і жодного разу не згадав цей цикл повістей в своїх спогадах.

         Так вийшло, що Алан А. Мілн прожив життя в двох століттях - він народився і навчався в школі в XIX столітті, а одружився і зайнявся письменницькою працею в столітті XX. Тому в його книгах і життя химерно з'єдналися атмосфера старої Англії і життя в новому часі.
      У 1952 р письменник переніс невдалу операцію на мозку і останні 4 роки життя був інвалідом. Помер Мілн 31 січня 1956.
















Немає коментарів:

Дописати коментар