16 січня 2021

 Еволюція книжкового аромату

        Багато з дитинства пам'ятають особливий запах, що стоїть в бібліотеках.  Ті, хто має доступ до сховищ стародавніх фоліантів, також відзначають особливий їх аромат, що не можна порівняти з книгами сучасних видань.

      Як виявилося, запах книг змінювався весь період їх еволюції.  Вчені Австралії присвятили цьому своє спеціальне дослідження.  Вони уважно вивчили книжкові аромати, починаючи з папірусу і перших друкованих видань.

       Як вважають вчені, для того, щоб дізнатися автора древніх книг, не потрібно заглядати на обкладинку.  Досить просто понюхати.  Це пов'язано з тим, що раніше, як правило, кожен майстер використав свій особистий спосіб приготування чорнила і обробки паперу.

        Основними заходами найперших, громіздких і незручних книг були запах глини, смоли і сушених стебел папірусу.  Перший, так званий, «книжковий аромат», який вчені називають «повноцінним», з'явився після того, як в Китаї був знайден папір.

    Папір мав різний запах навіть у різних регіонах свого виготовлення.  Для відбілювання її кожен майстер додавав хімікати власноручного приготування.  Запах книги залежав від того, смола якого дерева або кісткове борошно якої тварини були застосовані при виготовленні клею.  Також аромат залежав від наявності певних барвників в чорнилі.

Таким чином, запах кожної книги може бути унікальним, він служить своєрідною візиткою того, хто її виготовив.






Немає коментарів:

Дописати коментар