25 січня 2021

 Тетяни - відомі героїні літературних творів

      Сьогодні, напевно, важко відшукати людину, яка не знає про існування Дня студента і не відзначає це свято.  В день святої Тетяни 25 січня 1755 року імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ «Про заснування Московського університету», і Тетянин день став офіційним університетським днем, а свята Тетяна - покровителькою студентів.

      Незважаючи на те, що історія свята своїм корінням сягає в далеке минуле, традиції збереглися й донині - студенти і в ХХІ столітті вважають за краще відзначати своє свято шумно і весело.

    Ми ж пропонуємо згадати літературні твори, де головних героїнь звати Тетянами.


      Тетяна Ларіна (О. С. Пушкін «Євгеній Онєгін») - найвідоміший жіночий образ російської літератури, улюблена героїня поета, яку автор називає своїм "милим ідеалом».  Еталон і приклад для багатьох російських письменників, «національний тип» російської жінки, палкої і чистої, мрійливої ​​і прямодушної,  вірної дружини.



Таня Рябініна (А. Арбузов «Таня»).  Цю п'єсу прийнято вважати блискучим театральним дебютом драматурга.  Вона не сходить з театральних афіш протягом півстоліття, продовжуючи залишатися цікавою і, по-своєму, сучасної і зворушливою.

   Головна героїня - натура неординарна, самовіддана жінка, цільна особистість, той самий «алмаз в пилу», який можна не розгледіти з першого погляду.  Винятковість Тані полягає в її особливому, поетичному баченні світу.  Ця героїня відкриває галерею "арбузівських" образів, яких, незалежно від віку і соціального стану, буде пов'язувати одна чудова якість - якась нерозтрачена дитячість, довірлива наївність, зворушлива життєва незахищеність, непохитна віра в чудо і в казку.

Таня Собанеева (Р. І. Фраерман «Дика собака Дінго, або Повість про перше кохання») - героїня ліричного, повного душевної теплоти і світла, твору про дружбу, про моральне дорослішання підлітків, про чисту і зворушливе перше кохання.

      Таня - це звичайна 15-річна школярка.  Свідомість того, що вона така ж, як і всі її однолітки, дозволяє читачам дізнаватися в ній самих себе, в її переживаннях і болісних роздумах бачити схожість зі своїми переживаннями і роздумами.  А то, з якою мужністю, з яким самовладанням, а головне, з якою людською гідністю вона, врешті-решт, знаходить вихід з дуже важких ситуацій, читач розглядає як приклад, гідний наслідування, сприймає як зразок справжнього благородства і навіть розсудливості.


Таня - відомий персонаж дитячого вірша А. Барто.  Пам'ятаєте?


  Наша Таня громко плачет

Впустила в річку м'ячик,

Тихіше, Танечка, не плач,

Чи не потоне в річці м'яч!




Немає коментарів:

Дописати коментар